Hans Gustafsson (skådespelare)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hans Gustafsson
Född5 juli 1945 (75 år)
Alingsås
IMDb SFDb

Hans Gustafsson, född 5 juli 1945 i Alingsås, är en svensk skådespelare och röstskådespelare.[1] Han har bland annat gjort den svenska rösten till olika Disney-figurer, som Svinpäls i Piff och Puff – Räddningspatrullen och Hertig Torulf i Bumbibjörnarna Han har medverkat i tv-serien Babar i KM Studios dubbning.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hans Gustafsson gick på den tidigare väl kända Dramatens elevskola 1966 till 1969, som 1964 ombildades till högskola och ändrade namn till Statens Skola för Scenisk Utbildning (men kallades Scenskolan). Han blev efter fullbordad utbildning 1969 tillsvidareanställd som skådespelare vid Göteborgs Stadsteater där han även fram till 1987 hade uppdrag som regissör, konstnärlig ledare och tillförordnad teaterchef.

Under åren 1986 till 2003 var han delägare i olika produktionsbolag för ljud och bild samt IT, som producent, redigerare, produktionsledare, manusförfattare och regissör. Efter 2003 gick han över till att arbeta helt i egen regi i egen studio för ljud, bild och grafik. Han har medverkat vid produktion av över 3 000 ljud- bildproduktioner samt ett stort antal grafikuppdrag genom åren.

Sedan slutet av 1960-talet har han anlitats flitigt som speaker med uppdragsgivare över hela Sverige och även av uppdragsgivare utomlands och levererar än idag sin röst till myndigheter, förvaltningar, institutioner, produktionsbolag och företag.

Han blev den första så kallade "spårvagnsrösten" på spårvagnar och bussar i Göteborgs lokaltrafik och kunde höras i över 10 år..

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hans Gustafsson (skådespelare)Svensk Filmdatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]