Hantverkspedagog

Från Wikipedia

Hantverkspedagog är en yrkesroll där man arbetar med konst och hantverk samt människor i olika sammanhang. Hantverkspedagoger arbetar bland annat inom kommunala verksamheter, rehabilitering, förskolor och skolor.[1]

Den centrala tanken i en hantverkspedagogens yrkesroll är att en människas arbete med konst och konsthantverk är av stor betydelse för den personliga utvecklingen. Syftet med yrkesrollen är att vägleda andra i skapande verksamheter. Hantverkspedagogiken utgår från att den skapande processen har stor betydelse för hur en människa kan ges resurser att utvecklas. Vikten i för pedagogen är förmågan de har att kunna möta individen i livssituation den befinner sig i just då.

Yrkesplats[redigera | redigera wikitext]

Hantverkspedagogen finns på många olika platser i samhället och jobbar med personer som har behov av sysselsättning, stöd och personlig utveckling genom att skapa med händerna, att uttrycka sig i konst och konsthantverk . En hantverkspedagog arbetar exempelvis med skapande inom daglig verksamhet, äldrevård, omsorg, psykiatri, skolor, anstalter, fritidsgårdar och museer.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Estetiska programmet, hantverksprogrammet och humanistiska programmet är exempel på grundutbildningar i gymnasieskolan i Sverige.[1]

Det finns det bara en hantverkspedagogutbildning, denna utbildning finns på Nyckelviksskolan. Utbildningen sträcker sig över två år och omfattar de fem hantverksämnena:

  • Trä och metall
  • Vävning
  • Textil form
  • Keramik, skulptur
  • Teckning och måleri
  • I de olika hantverkskurserna får den studerande de grundläggande kunskaperna i konst- och hantverksämnenas tekniker. Fokus är hur den framtida pedagogen *kan gå från idé till utförande på ett kreativt och pedagogiskt sätt för att kunna förmedla detta till brukaren/deltagaren/eleven/annat. Lärarna på *Hantverkspedagogprogrammet är själva utövande konsthantverkare, konstnärer, formgivare och beteendevetare. Utbildningen har även gästlärare med särskilda *specialkunskaper.

I utbildningen ingår en teoretisk del bestående av pedagogik, psykologi och socialt arbete där eleven får kunskaper om samhället, familjen och individens utveckling. Den teoretiska delen av utbildningen samspelar hela tiden med verkligheten i form av studiebesök på arbetsplatser. Utbildningen avslutas med en praktikperiod och med ett uppsatsarbete där teori och praktik knyts samman.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Hantverkspedagog”. framtid.se. https://www.framtid.se/yrke/hantverkspedagog. Läst 15 oktober 2023.