Happy Birthday to You

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Happy Birthday to You
OriginalspråkEngelska
KompositörPatty Hill
Mildred Hill
Text och noter till "Good-Morning to All"
Sången "Good-Morning to All". 22 sekunder.

"Happy Birthday to You" är en sång på engelska, som sjungs på födelsedagar. Melodin skrevs 1893 av systrarna och lärarna Patty Hill och Mildred Hill från Florida. De arbetade i Louisville, Kentucky och deras skolklass sjöng sången i klassrummet som morgonhälsning, och sångens text löd då Good Morning to All. På julen sjungs ibland en julsångsversion av sångtexten, med titeln "Merry Christmas to You".

"Happy Birthday to You" är en av de tre mest sjungna sångerna på engelska, tillsammans med "Auld Lang Syne" och "For He's a Jolly Good Fellow". "Happy Birthday to You" har översatts till flera språk, även till svenska då den heter "Har den äran i dag". Ofta sjungs sången på engelska även i delar av världen där det inte talas engelska som vardagsspråk.

Upphovsrätten[redigera | redigera wikitext]

Upphovsrätten till versionen "Happy Birthday to You" togs 1935[1] och enligt Warner/Chappell Music, ett världens största musikförlag[2] som påstod sig inneha upphovsrätten, upphör den 2030. Men den amerikanske juridikprofessorn Robert Brauneis, som har forskat om sången, har uttryckt att den med största sannolikhet inte längre skyddas av upphovsrätt.[3] Brauneis forskning låg till grund för de två målsökandes stämningar mot Warner för falskt upphovsrättshävdande.[4]

I september 2015[2] slog en federal domare fast att Warner/Chappells krav var ogiltigt och dömde att förlagets upphovsrättsskydd endast var tillämpligt på ett specifikt pianoarrangemang av låten och inte på dess text och melodi.

Warner/Chappell uppskattas ha tjänat omkring 2 miljoner dollar varje år på låten.[2]

Publikation[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carp, Ossi (30 mars 2009). ”När födelsedagsramsan blev Times egendom”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/musik/nar-fodelsedagsramsan-blev-times-egendom. 
  2. ^ [a b c] "Happy Birthday är fri", Roger Wallis i P1-morgon, 23 september 2015. Åtkomst den 24 september 2015.
  3. ^ Brauneis, Robert (21 mars 2008). ”Copyright and the World's Most Popular Song”. http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1111624. Läst 8 maj 2008. 
  4. ^ ”Lawsuit Filed To Prove Happy Birthday Is In The Public Domain; Demands Warner Pay Back Millions Of License Fees”. techdirt. 13 juni 2013. https://www.techdirt.com/articles/20130613/11165823451/filmmaker-finally-aims-to-get-court-to-admit-that-happy-birthday-is-public-domain.shtml. Läst 30 januari 2015.