Harakat-e Islami-yi Afghanistan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Afghanistans islamiska rörelse (persiska: حرکت اسلامی افغانستان, Harakat-e Islami-yi Afghanistan) är ett politiskt parti och tidigare fraktion av Norra Alliansen som spelade en viktig roll i kriget som följde på den Sovjetiska invasionen av Afghanistan 1978. Rörelsen är ett registrerat politiskt parti i Afghanistan. Rörelsen leddes av ayatollah Muhammad Asif Muhsini från att den grundades 1978 till 2005 då han efterträddes av Said Mohammad Ali Jawid.[1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Rörelsen grundades som en politisk organisering av Shiiter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under åttiotalet kämpade rörelsen mot den sovjettrogna regimen i Kabul.Under talibanernas styre förenades rörelsen med Norra Alliansen. Efter den amerikanska ockupationen av Afghanistan delades rörelsen upp i två delar. En utbrytningsfraktion bildade Folkpartiet islamiska rörelse Afghanistan.

I februari 2005 avgick Muhsini som ledare för rörelsen. Said Mohammad Ali Jawid, som tjänstgjorde i Hamid Karzai första kabinett 2001, blev den nya ledaren för rörelsen.[1] I april 2005 gick rörelsen med i National förståelsefronten i Afghanistan, en front som bestod av 12 partier.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Political parties”. Afghanistan Online. Arkiverad från originalet den 12 februari 2009. https://web.archive.org/web/20090212114714/http://afghan-web.com/politics/parties.html. Läst 04 januari 2009.