Harald Heide-Steen Jr.

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Harald Heide Steen (1911-1980).
Harald Heide-Steen Jr.
Harald Heide-Steen Jr., 1965.
Harald Heide-Steen Jr., 1965.
Född18 augusti 1939
Oslo, Norge
Död3 juli 2008 (68 år)
Bærum, Akershus, Norge
Utbildad vidOslo katedralskole
Aktiva år1951–2008
MakaIngrid Vindenes (1960–1962)
Bente Larsen (1967–1974)
Birgit Gran (1975–1987)
"Gullen" Øyehaug (1993–2008)
IMDb

Harald Heide-Steen jr., född 18 augusti 1939 i Oslo, död 3 juli 2008 i Bærum, Akershus fylke, var en norsk skådespelare och sångare som bland annat var känd från rollen som "Dynamit-Harry" i de norska Olsenbanden-filmerna. Han var också känd som improviserande komiker, gärna i par med Rolv Wesenlund under namnet "Wesensteen" i slutet av 1960-talet. Heide-Steen jr. var erfaren inom revy- och teatermiljön och utöver det gjorde han flera solouppträdanden där han blev känd för sina många figurer, bland annat "Rikstyristsjef Ottmar Johansen", "Sylfest Strutle", "Russisk ubåtkaptein" och "Flykaptein" för flygbolaget Spantax. Som jazzvokalist utmärkte han sig med scatsång, gav ut jazzskivan Musikaliska minnen (Big Box Records, 2008) med musikerna Bjørn Kjellemyr, Hallgrim Bratberg, Rune Arnesen och Svenn Erik Kristoffersen. Harald Heide-Steen jr. var son till skådespelaren Harald Heide Steen (1911-1980) och kusin till Anne Marit Jacobsen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Harald Heide-Steen jr. gjorde sin filmdebut redan som tolvåring i filmen Storfolk och småfolk regisserad av Tancred Ibsen. Året innan hade han teaterdebuterat i uppsättningen Let's Make an Opera av Benjamin Britten. Heide-Steen var sångutbildad vid Musikkonservatoriet 1957, och avlade Examen Artium vid Oslo Katedralskola 1958. Han deltog i russerevyn både 1956 och 1958, och deltog i sin första professionella revy i Ferske fjes av Einar Schanke och Bjørn Sand 1957. Han arbetade en del med film och TV i perioden 1959-1960, och var inom bl.a. NRK, BBC och RTF. Han arbetade som inspelningsledare i NRK Fjernsynet från 1959 och som producent 1961-1965. Han hade anställningsnummer 37 hos NRK Fjernsynet.[1] Under denna period producerade han över 100 program av olika storlek. Det sista var Kunden har alltid rätt där Rolv Wesenlund hade sitt första framträdande.

Revy och teater[redigera | redigera wikitext]

1965 medverkade han med texter och regi i revyn Lysthuset i samarbete med bl.a. Rolv Wesenlund, Karin Krog, Svein Byhring och Elsa Lystad. Efter detta följde en rad revyer på Chat Noir, ABC Teateret och Oslo Cabaret. Han medverkade i en mängd sommarrevyer, och var med på att återinföra sommarrevytraditionen i Vestfold med sommarrevyer i Tønsberg 1968 och 1969. På 1960-talet var han, tillsammans med Rolv Wesenlund, med på att införa en ny revyform med tonvikt på improvisation. Detta var med på att skapa Heide-Steens välkända karikatyrkonst där han bl.a. gjorde ljudhärmande imitationer av främmande språk och hittade på överhetspersoner. Han medverkade i sin sista Chat Noir-revy 1990-1991, då han var med i Einar Schankes 40-års jubileumsrevy.

Utöver revy medverkade Heide-Steen i en rad teateruppsättningar. Han var skådespelare vid Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater och Det Norske Teateret, där han hade en rad stora roller i bl.a. Knutsen og Ludvigsen, To muntre herrer fra Verona, West Land Story, Charleys Tante och Brødrene Østermanns huskors. Han medverkade också musikaliskt i uppsättningarna Oliver och Den stundesløse. Dessutom gästade han också Riksteateret jubileumssäsongen 1988/1989 som Falstaff i De Lystige Koner i Windsor av William Shakespeare. Han var fast ansälld på Det Norske Teateret från 1992.

TV och film[redigera | redigera wikitext]

Från debuten i TV medverkade Heide-Steen i en rad TV-produktioner. Mest kända var tv-programmet Og takk for det tillsammans med Rolv Wesenlund och Kirsti Sparboe, och NRK-dramatiseringen av Alexander Kiellands roman Fortuna. Nyaste kända TV-framträdande är antagligen rollen som vaktmästera Daniel Gasmann Smestad i Tore Ryens situationskomedie Karl & coTV2 Norge.

Heide-Steen medverkade i 24 norska spelfilmer. Inom film och TV var han antagligen mest känd som Dynamit-Harry i de norska Olsenbanden-filmerna. Efter filmdebuten i Storfolk og småfolk medverkade han bl.a. i Til en ukjent, Hermann och Bryllupsfesten. Utöver det både skrev och medverkade han i den norska spelfilmen Mannen som ikke kunne le tillsammans med Rolv Wesenlund.

Heide-Steen gjorde senare bara gästuppträdanden, för att istället få resa runt med sin enmansshow där han plockade fram gamla figurer och imitationer efter publikens önskan. Han har lånat ut sin röst till några animerad och tecknade filmer för barn.

Personligt[redigera | redigera wikitext]

Heide Steen var gift med Gullen och bodde i Bærum. De hade två barn tillsammans. Han var gift tre gånger tidigare, och hade ytterligare ett barn med en av sina tidigare hustrur.[2]

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

I slutet av oktober 2007 fick Heide-Steen jr. besked om att han hade obotlig lungcancer. Läkarna gav honom en prognos på två månader, om han inte fick någon form av behandling.[3] Steen jr. dog 3 juli 2008.[4]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Noteringar[redigera | redigera wikitext]

Översatt från norska wikipedia

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sagt i intervju på P4, 2 juni 2007
  2. ^ Dagbladet.no: Siste akt, 11 februari 2008
  3. ^ Side2: Kun få måneder igjen, 9 februari 2008
  4. ^ Aftenposten: Harald Heide Steen jr. er død Arkiverad 24 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine., 3 juli 2008

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]