Harpo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den amerikanske komikern, se Harpo Marx.
Jan Svensson
Harpo 2012.jpg
Harpo 2012
FödelsenamnJan Torsten Svensson
Pseudonym(er)Harpo
Född5 april 1950 (72 år)
BakgrundStockholm, Sverige
GenrerPop
Rock
RollSångare
Låtskrivare
År som aktiv1973–
ArtistsamarbetenTed Gärdestad
Harpo 2009

Harpo är ett artistnamn för Jan Svensson, född 5 april 1950 i Stockholm, en svensk popmusiker som slog igenom 1973 med låten "Honolulu". Under 1970-talet hade han flera låtar på topplistor i såväl Sverige som utomlands; bland andra "Sayonara", "Moviestar" och "Horoscope".

Han kallades Harpo efter Harpo Marx redan i barndomen, och det blev sedan artistnamnet på kontinenten eftersom Jan Svensson inte var lika gångbart.[1]

Harpo bor med hustrun på en gård utanför Halmstad, där han föder upp hästar. Han ägnar också mycket av sin tid åt att måla tavlor. I Sverige märker man inte mycket av Harpo musikaliskt numera, men i Tyskland är han fortfarande populär och framträder mer eller mindre regelbundet där. Det var även där han fick de största framgångarna.

I augusti 1980 var han ute på en träningsrunda med en av sina travhästar. Av okänd anledning sparkade hästen bakut och sparken träffade Harpo rakt i ansiktet. Hästen fastnade med vänsterbenet i sulkyns skalm och blev då så rädd att den fortsatte sparka flera gånger. Skadorna var så omfattande att ingen trodde att Harpo skulle överleva. Pannbenet och näsan var intryckta och synnerven till höger öga var avklippt. Han miste synen på det ögat liksom luktsinnet.[2] Trots detta har han senare skrivit en hyllningslåt till hästen i fråga.

Harpo gör fortfarande omkring 30-40 framträdanden om året i Tyskland där publiken förväntar sig att han skall uppträda barfota, och med en käpp försedd med en ringklocka (sic) [1][3] eftersom det var hans gimmick på 1970-talet. Under 2021 var han en av deltagarna i underhållningsprogrammet Så mycket bättre.[4]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Harpo – diskografi på Discogs (engelska)