Harry Potter och de vises sten

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Harry Potter och De Vises Sten)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Harry Potter och de vises sten
FörfattareJ.K. Rowling
OriginaltitelHarry Potter and the Philosopher's Stone
OriginalspråkEngelska
ÖversättareLena Fries-Gedin
LandStorbritannien Storbritannien
ÄmneTrolldom
GenreFantasy
Förlag för förstautgåvanTiden
Utgivningsår1997
Först utgiven på
svenska
1999
HuvudpersonerHarry Potter
Ron Weasley
Hermione Granger
UtmärkelserThe British Book Awards
Nestlé Smarties Book Prize (1997)
Del i serie
Ingår i serieHarry Potter
Del1 av 7
Efterföljs avHarry Potter och Hemligheternas kammare

Harry Potter och de vises sten (originaltitel: Harry Potter and the Philosopher's Stone), är en fantasyroman av J.K. Rowling, som gavs ut 26 juni, 1997. Det är den första romanen om Harry Potters äventyr. Romanen utspelar sig i Storbritannien mellan sommaren 1991 och sommaren 1992. Första utgåvan på svenska utkom den 24 augusti, 1999, i översättning av Lena Fries-Gedin.[1]

Romanen filmatiserades 2001 med samma titel, med Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter. Filmen hade världspremiär i november det året. Samtidigt som filmen hade premiär släpptes också ett tv- och datorspel med samma titel, baserat på filmen.

Bokomslaget till den svenska originalutgåvan illustrerades av Alvaro Tapia.[2] På omslaget syns, förutom Potter, bland andra Severus Snape, Albus Dumbledore och Sybill Trelawney.[3] Tapias omslag till den svenska utgåvan färdigställdes aldrig, då originalillustrationen tappades bort under en resa Tapia gjorde till sin mor i Lund. Dock hade omslaget skannats in innan det försvann och kunde därför användas ändå. Originalillustrationen hade 2019 ännu inte återfunnits.[2]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Harry Potter växer upp hos sin elaka moster, morbror och kusin, ovetande om vem han egentligen är. På sin elvaårsdag träffar han halvjätten Hagrid som avslöjar att han är son till två mäktiga magiker som blev mördade av den onde Lord Voldemort. När Voldemort försökte mörda Harry slog förbannelsen fel och träffade istället Voldemort själv, som försvann i form av en ynklig ande. Harry själv fick bara ett blixtliknande ärr i pannan till minne av händelsen.

Harry får sedan ett brev om att han besitter magiska krafter och därför ska börja på Hogwarts, en internatskola som lär ut trolldom.

På skolan träffar han bland annat Hermione Granger och Ron Weasley som blir hans nya vänner, och tillsammans med dem börjar Harry utforska den för honom hittills okända och annorlunda trollkarlsvärlden.

Men snart inser han att något skumt är på väg att hända på skolan. Det verkar som den avogt inställde trolldrycksläraren Snape försöker stjäla något viktigt från valven djupt ned under skolan, och Harry och hans vänner bestämmer sig genast för att klura ut vad och varför.

Det visar sig vara de vises sten som ligger gömd under skolan, en sten med vars hjälp man kan skapa livselixir och förvandla andra ämnen till guld.

När Harry ska stoppa Professor Snape från att ta stenen, visar det sig att det inte är Professor Snape som försöker ta den utan Professor Quirrell, som vill använda den till att låta Lord Voldemort återuppstå...

Men skolans rektor Albus Dumbledore räddar Harry Potter från Lord Voldemort och Professor Quirrell dör.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rowling, J.K.; Fries-Gedin, Lena (1999). Harry Potter och de vises sten. Stockholm: Tiden. Libris 7776072. ISBN 91-88876-65-9 
  2. ^ [a b] Wrede, Hedvig (26 juni 2019). ”20 år av Harry Potter på svenska firas med ny utgåva”. SVT Nyheter. https://www.svt.se/kultur/harry-potter-20-ar-i-sverige-alvaro-tapia-jag-var-med-i-the-big-bang. Läst 19 januari 2021. 
  3. ^ Tapia, Alvaro. ”Harry Potter 20 year Anniversary Gallery” (på engelska). Behance.net. https://www.behance.net/gallery/81928401/Harry-Potter-20-year-Anniversary-Gallery. Läst 19 januari 2021.