Harry Potter och de vises sten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Harry Potter och De Vises Sten
Författare J.K. Rowling
Originaltitel Harry Potter and the Philosopher's Stone
Originalspråk Engelska
Översättare Lena Fries-Gedin
Land England
Ämne Trolldom
Genre Fantasy
Förlag Tiden
Utgivningsår 1997
Utgiven på
svenska
1999
Del i serie
Ingår i serie Harry Potter
Del 1 av 7
Föregås av (första bok)
Efterföljs av Harry Potter och Hemligheternas kammare. Originaltitel Harry Potter and the Chamber of Secrets

Harry Potter och De vises sten (original Harry Potter and the Philosopher's Stone), (1997), är J.K. Rowlings första bok om Harry Potters äventyr. Boken filmatiserades 2001, se Harry Potter och de vises sten (film), och sedan gjordes ett spel baserat på filmen samma år, se Harry Potter och de vises sten (spel). Boken utspelar sig i Storbritannien mellan sommaren 1991 och sommaren 1992.

Sammanfattad handling[redigera | redigera wikitext]

Harry Potter växer upp hos sin elaka moster, morbror och kusin, ovetande om vem han egentligen är. På sin elvaårsdag träffar han halvjätten Hagrid som avslöjar att han är son till två mäktiga magiker som blev mördade av den onde Lord Voldemort. När Voldemort försökte mörda Harry slog förbannelsen fel och träffade istället Voldemort själv, som försvann i form av en ynklig ande. Harry själv fick bara ett blixtliknande ärr i pannan till minne av händelsen.

Harry får sedan ett brev om att han besitter magiska krafter och därför ska börja på Hogwarts, en internatskola som lär ut trolldom.

På skolan träffar han bland annat Hermione Granger och Ron Weasley som blir hans nya vänner, och tillsammans med dem börjar Harry utforska den för honom hittills okända och annorlunda trollkarlsvärlden.

Men snart inser han att något skumt är på väg att hända på skolan. Det verkar som den avogt inställde trolldrycksläraren Snape försöker stjäla något viktigt från valven djupt ned under skolan, och Harry och hans vänner bestämmer sig genast för att klura ut vad och varför.

Det visar sig vara de vises sten som ligger gömd under skolan, en sten med vars hjälp man kan skapa livselixir och förvandla andra ämnen till guld.

När Harry ska stoppa Professor Snape från att ta stenen, visar det sig att det inte är Professor Snape som försöker ta den utan Professor Quirrell, som vill använda den till att låta Lord Voldemort återuppstå...

Men skolans rektor Albus Dumbledore räddar Harry Potter från Lord Voldemort och Professor Quirrell dör.

Se även[redigera | redigera wikitext]