Haseki Sultan

Från Wikipedia

Haseki Sultan var en osmansk titel som ibland användes för den främsta gemålen till det Osmanska rikets sultaner.[1] Det var en hederstitel som av sultanen för den bland sina gemåler (hustrur eller konkubiner) som han önskade utmärka särskilt.

Titeln användes för första gången för Hürrem Sultan 1533, och för sista gången för Rabia Sultan 1692. Haseki Sultan motsvarade inte den europeiska titeln drottning, eftersom det inte var den högsta titeln för en kvinna vid hovet. Den högst rankade kvinnan och haremets första dam var istället sultanens mor, vars titel valide sultan stod högre än Haseki Sultan. Det var en titel som också kunde innehas av flera av sultanens gemåler samtidigt: Ibrahim I gav titeln till åtta av sina haremskvinnor samtidigt.

Titeln kom ur bruk efter 1695 och ersattes av titeln kadınefendi som därefter blev den högsta titeln för sultanens gemåler, men som aldrig hade lika mycket prestige som Haseki Sultan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Peirce, Leslie P. (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire. New York: Oxford University Press, Inc. ISBN 0-19-507673-7.