Hasso Plattner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hasso Plattner
FöddHasso C. Plattner
21 januari 1944 (74 år)
Berlin, Tyskland
UtbildningKarlsruher Institut für Technologie
Master of science
Informationsteknik
Yrke/uppdragSharks Sports and Entertainment
Styrelseordförande 2013–
Majoritetsägare 2010–
Delägare 20??–2010
SAP SE
Styrelseordförande 2003–
Medordförande 1998–2003
Vd 1997–2003
Vice styrelseordförande 1988–1998
Grundare
Substansvärde $8,8 miljarder – 2014[1]
HemortSchriesheim, Tyskland
Portola Valley, CA, USA
MakaSabine
Barn2

Hasso C. Plattner, född 21 januari 1944 i Berlin, är en tysk företagsledare som är medgrundare till och styrelseordförande för ett av världens största mjukvaruföretag i SAP SE.[2] Han är också majoritetsägare och styrelseordförande för det amerikanska Sharks Sports and Entertainment, som äger i sin tur ishockeylagen San Jose Sharks i National Hockey League (NHL) och Worcester Sharks i American Hockey League (AHL).[3]

Den amerikanska ekonomiskriften Forbes rankar Plattner till den tionde rikaste tysken och världens 147:e rikaste med en förmögenhet på $8,8 miljarder för år 2014.[1]

Plattner är son till Horst Plattner, en ögonläkare från Sibiu (Hermannstadt) i Transsylvanien, och växte upp i villastadsdelen Grunewald i Berlin och i Konstanz i Västtyskland. Han avlade en magisterexamen i informationsteknik vid Karlsruher Institut für Technologie.[4] 1972 blev han en av medgrundarna till SAP.

I oktober 1998 grundade Plattner IT-institutet Hasso-Plattner-Institut (Hasso-Plattner-Institut für Softwaresystemtechnik) som ligger inom universitetsområdet för Universität Potsdam.[5] Efter att Plattner dragit sig tillbaka från SAP:s dagliga affärer har han istället i större utsträckning varit verksam som vetenskaps- och konstmecenat, och hans stiftelse har bland annat bidragit till återuppbyggnaden av Potsdams stadsslott och Museum Barberini i Potsdam. 2005 instiftade han Hasso Plattner Institute of Design utanför Palo Alto, Kalifornien genom en mångmiljondonation till Stanford University.

Plattner är gift, har två barn och är idag bosatt i stadsdelen Neubabelsberg i Potsdam. På fritiden är han förutom sina kulturella engagemang även engagerad inom tävlingssegling och golf.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Hasso Plattner”. Forbes.com. http://www.forbes.com/profile/hasso-plattner/. 
  2. ^ ”Supervisory Board”. SAP.com. http://www.sap.com/corporate-en/about/our-company/our-boards/supervisory-board.html. 
  3. ^ ”Front office”. Sharks.com. http://sharks.nhl.com/club/page.htm?id=99330. 
  4. ^ ”Hasso Plattner”. Stanford.edu. http://dschool.stanford.edu/bio/hasso-plattner/. 
  5. ^ ”The HPI”. HPI.de. http://hpi.de/en/the-hpi/organization.html.