Havssköldpaddor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Havssköldpaddor
Chelonia mydas
Chelonia mydas
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Anapsider
Anapsida
Ordning Sköldpaddor
Testudines
Familj Havssköldpaddor
Cheloniidae
Vetenskapligt namn
§ Cheloniidae
Auktor Oppel, 1811
Hitta fler artiklar om djur med

Havssköldpaddor (Cheloniidae) är en familj i ordningen sköldpaddor med sex arter. Till skillnad från landsköldpaddor kan havssköldpaddor inte dra in huvudet i skalet. Skalet är strömlinjeformat och benen är omvandlade till simfötter. Havssköldpaddor lägger ägg, och gräver ned dem vid stränder. Många havssköldpaddor återvänder till den strand där de själva kläcktes för att lägga sina egna ägg.

Havssköldpaddor ingår tillsammans med havslädersköldpadda (placeras i egen familj, Dermochelyidae) i överfamiljen Chelonioidea inom ordningen sköldpaddor (Testudines).

Arter[redigera | redigera wikitext]

Det finns sex nu levande arter i familjen Cheloniidae, vilka främst förekommer i varma tropiska och subtropiska hav, men vissa arter förekommer även i havsområden i tempererade klimatzonen.

Hot mot havssköldpaddor[redigera | redigera wikitext]

Alla arter av havssköldpaddor är utrotningshotade. Detta beror främst på människan.

I en del länder är havssköldpaddan en delikatess som jagas och i andra länder säljs sköldarna eller äggen som souvenirer till turister.

Stark belysning från strandnära bebyggelse kan också få de nykläckta sköldpaddorna att vandra mot denna istället för ner till vattnet. Vid turisttäta områden finns det också risk för att ägg som ligger nedgrävda på stranden trampas sönder och att människan ockuperar de platser där havssköldpaddan ska lägga sina ägg, innan det har skett och därmed förhindra arten att fortplanta sig.

En annan hotbild är plastpåsar som åker ut till havs. Havssköldpaddan förväxlar lätt dessa med sin naturliga föda, maneter. Plasten kan fastna i sköldpaddans matspjälkningskanal och göra att den svälter ihjäl. Havssköldpaddor kan också fastna i fiskeredskap eller blir påkörda av motorbåtar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin - oäkta karettsköldpadda
  2. ^ [a b c] Svensk författningssamling - artskyddsförorning
  3. ^ Nationalencyklopedin - soppsköldpadda
  4. ^ Nationalencyklopdin - äkta karettsköldpadda
  5. ^ [a b] Nationalencyklopedin - bastardsköldpaddor

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]