Hawaiigås

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hawaiigås
Status i världen: Sårbar[1]
Branta sandvicensis -WWT Slimbridge, Gloucestershire, England-8a.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Änder
Anatidae
Underfamilj Anserinae
Tribus Gäss
Anserini
Släkte Branta
Art Hawaiigås
B. sandvicensis
Vetenskapligt namn
§ Branta sandvicensis
Auktor Vigors, 1833
Synonymer
Nēnē
Hitta fler artiklar om fåglar med

Hawaiigås[2] (Branta sandvicensis) är en fågel inom släktgruppen gäss, endemisk för ögruppen Hawaii och ögruppens nationalfågel.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Hawaiigåsen utvecklades ur kanadagäss (Branta canadensis), som med största sannolikhet migrerade till Hawaii för 500 000 år sedan, en kort tid efter att ön Hawaii formades. Dessa kanadagäss är det genetiska ursprunget för både hawaiigåsen så väl som den förhistoriska Nēnē-nui (Branta hylobadistes).[3]

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Den lever ursprungligen i bergen på ön Hawaii. Den introducerades på Maui, och förrymda individer har etablerat en vild population på Kauai. Den häckar ursprungligen på lavafält, det vill säga på land till skillnad från merparten av arterna inom familjen egentliga andfåglar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Den har svart huvud, sandfärgade kinder och dess ljust gråbeige hals är djupt fårad av svarta streck. Näbben och benen är gråsvarta. Könen är lika men honan är något mindre. Ryggen, kroppsidorna och vingovansidorna är grå med kraftiga tvärgående mörkare streck. Undergumpen är vit och stjärten svart.

Hawaiigäss

Simhuden mellan de starka tårna är tillbakaväxt vilket är en anpassning till dess liv på land.

Status[redigera | redigera wikitext]

Idag är den världens mest ovanliga gås. Historiskt var den mycket vanlig på Hawaii men på grund av habitatförstöring och introducerade predatorer som manguster, grisar och katter så minskade populationen kraftigt och 1952 fanns det bara 30 individer kvar. Det har dock visat sig att den förökar sig bra i fångenskap och dessa har senare återplacerats i det vilda så att det år 2004 fanns en vild population på 500 individer och 2008 mer än 1000 adulta individer. Populationen är fortfarande liten men eftersom trenden är positiv så kategoriseras den bara som sårbar (VU) av IUCN.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Branta sandvicensis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10
  3. ^ Harder, Ben (6 februari 2002). ”State Bird of Hawaii Unmasked as Canadian”. National Geographic News (National Geographic Society). http://news.nationalgeographic.com/news/2002/02/0206_020206_canadiangeese_2.html. Läst 12 december 2009. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Delar av artikeln är översatt från engelska Wikipedias artikel Hawaiian Goose
  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]