Hayashi Teruo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hayashi Teruo (林 輝男) eller med västerländsk namnföljd Teruo Hayashi, född den 21 oktober 1924 i Nara och död den 24 september 2004 i Osaka, var en japansk mästare i karate och kobudo.

Hayashi uppnådde 10:e dangraden och grundade 1970 stilarna Japan-Karate-Dō-Hayashi-Ha-Shitōryū-Kai[1] och Kenshinryu-Kai-Okinawa-Kobudō.

Hayashi var en framgångsrik elev till Mabuni Kenwa och Kokuba Kōsei, vilket gjorde att han kom att leda Seishin-kai, innan han grundade Hayashi-ha Shitōryūkai. Hayashi-ha kombinerar många Ryūei-ryū tekniker, som Hayashi sōke lärde sig, medan han studerade på Okinawa. Bland några grundläggande kator finns exempelvis Ten No Kata.[2] Det är detta som gör Hayashihas Shitōryū unik.

Stilen kom att utbilda många kata- och kumite-världsmästare. Japan Karatedō Hayashi-ha Shitōryūkai har numera många internationella dōjōr runt om i världen. Den europeiska organisationen för denna stil handhas av Shihan Miguel Fernández Vázquez i Barcelona. I USA sköts Hayashi-ha av Shihan Akio Minakami i Seattle.[3][4]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Japan Karatedō Hayashi-ha Shitōryūkai (日本空手道林派糸東流会)
  2. ^ Ten no kata, Hayashi-ha på YouTube.
  3. ^ Minakami Karate Dojo Arkiverad 25 oktober 2012 hämtat från the Wayback Machine. på MinakamiKarate.com
  4. ^ Officiell webbplats, Hayashi-ha