Hejaramsa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hejaramsa kallas en rytmisk och talande text som används när man hejar, ofta i lagsporter, men även i andra sporter. Den enklaste formen av hejaramsa är att ropa namnet på favoritlaget och klappa händerna.

Hejarop[redigera | redigera wikitext]

Hejaropet är till skillnad från hejaramsan ett kort tillrop snarare än en ramsa. Hejaropet består ofta av ett eller två ord, av typen; ”heja (heja heja)”, ”kom igen” eller ”ge järnet”. Ett undantag är den isländska ”vulkanen” som är en kombination av ett rop och en handklappning.

Kontroversiella hejaramsor[redigera | redigera wikitext]

Vissa ramsor är kontroversiella, eftersom de innehåller ord som "döda" och "hata"[1], eller könsord och svordomar. Det finns även ramsor som på ett hotfullt sätt riktar sig mot domare eller vissa spelare, och kan innehålla rasism eller annan mobbning. Ramsor kritiska till domslut eller motståndarlag kan dock även innehålla humor istället för hot och uppmanande till hatkänslor, vilket är mer accepterat.

Vanliga sånger vars melodier sjungs som hejaramsor[redigera | redigera wikitext]

Under 1990-talet blev det allt vanligare att sjunga hejaramsorna. Melodierna togs från berömda sånger. I bland sjungs nationalsången för att heja fram sitt landslag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jan Pettersson (1 oktober 2015). ”En orgie i hat, hån och förolämpningar” (på svenska). Borås tidning. Arkiverad från originalet den 1 februari 2016. https://web.archive.org/web/20160201073914/http://www.bt.se/insandare/en-orgie-i-hat-han-och-forolampningar/. Läst 3 juli 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]