Hektor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För asteroiden, se 624 Hektor. För tågföretaget, se Hector Rail. För musikern, se Hector (musiker).
Hektors lik bärs tillbaka till Troja.

Hektor var i grekisk mytologi den störste trojanske hjälten under grekernas belägring av staden.[1] Han var son till Priamos och Hekabe. Det var han som ledde trojanerna och deras allierade mot de grekiska styrkorna.

Hektors inblandning i kriget[redigera | redigera wikitext]

Hektor var till en början väldigt skeptisk till att kriga mot grekerna, och det berättas tidigt i Iliaden, att han ville att kriget skulle avgöras i en duell mellan hans bror Paris och Menelaos. Duellens utgång blev dock oavgjord på grund av att gudarna hade ett och annat finger med i spelet.

Trots att Hektors fru Andromake försöker övertala honom att inte blanda sig i kriget utanför stadsmurarna, beger sig Hektor och Paris till slut ut på fältet. Detta blev den sista gången Hektor någonsin såg sin familj.

Väl ute på slagfältet vinner Hektor framgångar i strid, tack vare sin goda gunst hos gudarna, och han tar tillfället i akt att utmana den största grekiska krigaren som vågar möta honom i duell. Genom en lottdragning ”vinner” Ajax striden mot Hektor, och när dessa möts, slåss de oavbrutet i en hel dag innan de förklarar matchen oavgjord. Som ett tecken på respekt för varandras stridsduglighet, skänker de varandra gåvor efter duellen. Hektor ger Ajax sitt svärd och den sistnämnde överräcker sin gördel.

Stölden av Akilles rustning[redigera | redigera wikitext]

En natt, när grekerna håller på att förbereda sina styrkor för ett massivt anfall, attackerar Hektor med tre divisioner (ca 60 000 man) med avsikt att bränna grekernas skepp, ty dessa utgjorde kärnan i grekernas planerade attack. Anfallet blir till en början väldigt lyckat men turen vänder när Patroklos, iklädd Akilles rustning, kommer och samordnar en motattack mot trojanerna. Hektor, som misstar Patroklos för Akilles, ser rött och rusar efter sin nemesis. Han lyckas, med gudarnas hjälp, dräpa Patroklos och ta hans rustning för eget bruk.

Anledningen till att Patroklos bar Akilles rustning var att denne svurit att avstå från kriget på gruns av interna strider. Därför tog hans närmaste man, Patroklos, hans plats i ledet och utgav sig för att vara Akilles, i rent propagandsyfte.

När ryktet nådde Akilles att Hektor dräpt hans närmaste man, och stulit hans rustning, blev hatet och ilskan för stor för honom och han gick åter ut i strid. Bland trojanerna höll man rådslag om hur man skulle hantera Akilles och om man borde retirera till stadsmuren för att undslippa hans vrede. Hektor brydde sig dock föga om dessa förslag och ville fortsätta attacken mot grekernas båtar, eftersom segern låg nära tillhanda.

Hektors död[redigera | redigera wikitext]

Dagen därpå ger sig Akilles ut för att utkräva hämnd mot Hektor, och tvingar de trojanska trupperna tillbaka mot staden. Hektor blir ensam kvar framför stadsmuren för att möta Akilles och grips av panik när han ser sin motståndares hat. I förtvivlan och panik, vänder Hektor på klacken och flyr men Akilles följer efter honom. Först efter att ha sprungit tre varv runt staden i flykt, kommer Hektor till sans och möter Akilles i strid.

Efter en stunds kämpande ämnar Hektor kasta sitt spjut mot sin motståndare och ropar efter sin bror Deiphobus. Denne kommer till undsättning med sitt spjut i högsta hugg, men brodern är i själva verket guden Athena i förklädnad. Guden gör så att Hektor missar sitt kast och när han vänder sig om för att få ett nytt, är brodern/guden borta och Hektor står sedan obeväpnad inför Akilles.

Hektor inser, såklart, att han är dödsdömd och ber sin fiende om en ärofylld död och begär att hans kropp skall återlämnas till hans far, för begravning. Dessa önskemål struntar Akilles fullkomligt i, och i samma stund upptäcker han att Hektor bär hans rustning. Akilles utnjyttjar då rustningens svaga punkt, en spricka vid halsen, och dödar Hektor snabbt och skoningslöst. Som hämnd för mordet på Patroklos, skändar Akilles den fallna kroppen genom att skära upp hälsenorna och dra Ajax gördel igenom dem. Sedan släpar han liket bakom sin stora krigsvagn genom grekernas läger och hånar trojanerna för deras förlust.

I flera dagar misshandlar och stympar Akilles kroppen som hämnd, men eftersom Hektor har sina gudars beskydd, läker såren igen. Till slut söker Hektors far Priamos upp Akilles och ber denne om kroppen så att den kan få en rättvis begravning. En så stor hjälte som Akilles kunde inte förvägra Priamos detta och gav honom kroppen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Världshistorien, s. 101.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]