Helen Morse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Helen Morse är en australisk skådespelare, född 1948 i västra London, Storbritannien. Hon är internationellt mest känd för rollen som den vackra Mademoiselle Dianne de Poitiers, lärare i franska vid flickinternatet Appleyard College, i den australiska författaren Joan Lindsays (1896-1984) roman "Picnic at Hanging Rock" från 1967. Romanen filmatiserades 1975 av den australiske regissören Peter Weir och blev internationellt mycket framgångsrik och omdebatterad.

Romanen och filmen handlar om tre tonåriga skolflickor och en lärarinna som på Valentinsdagen 1900 spårlöst försvinner vid en bestigning av den märkliga vulkanklippan the Hanging Rock, nära staden Woodend i delstaten Victoria, ca 80 kilometer norr om Melbourne.

Även om Joan Lindsays roman i sig måste betecknas som fiktiv, hävdade författaren bestämt att den var baserad på och inspirerad av en verklig händelse vid Hanging Rock. Någon konkret dokumentation av en sådan incident har dock ännu inte påträffats.

Helen Morse anses idag vara Australiens främsta kvinnliga skådespelare och har medverkat i en lång rad uppmärksammade teaterproduktioner, TV-serier och filmer, huvudsakligen i Australien.