Helga de la Brache

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Helga de la Brache.

Helga de la Brache, egentligen Aurora Florentina Magnusson, född 6 september 1817 i Stockholm, död där 11 januari 1885, var en svensk bedragare, som lyckades lura till sig en pension genom att påstå sig vara hemlig dotter till Gustav IV Adolf och Fredrika av Baden.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Från 1859[1] hävdade en kvinna att hon var en laglig dotter till Gustav IV Adolf och hans gemål Fredrika av Baden efter att de gift om sig "i ett kloster i Tyskland". Hon fick en audiens hos Karl XV som efter mötet sa till riksdagsmännen att "Hon är ju lika klok som du och jag".

Till följd av denna påstådda höga börd tog hon under ett flertal åt emot 2 400 riksdaler årligen från Utrikesdepartementets konto, av såväl enskilda personer som genom statsmedel. Hon blev avslöjad 1870 genom en uppseendeväckande artikel i Nya Dagligt Allehanda av dåvarande lektor Carl Norrby. Norrby hade bland annat fått en försäkran via brev av prins Gustav Gustavsson av Wasa att Gustav Adolf och Fredrika inte hade haft en relation sedan 1810.[2] Efter Norrbys avslöjande började hon kalla sig Anna von Ehrenberg.[2]

Genom en serie förhör i Stockholms poliskammare december 1876 till mars 1877 blev det utrett och bevisat att hon hette Aurora Florentina Magnusson, att hon var född i Stockholm 6 september 1817 och var dotter till en tullvaktmästare Magnusson. 7 augusti 1845 framkom det att hon låtit anteckna namnet "Anna Florentina De la Brache" på utflyttningsbetyget när hon flyttade från Storkyrkoförsamlingen till Klara församling. De la Brache tog även ut ett pass i detta namn när hon en tid flyttade till Finland. Hon blev då inskriven som "De la Brache, Anna Florentina, jungfru, som förut kallat sig Aurora Magnusson", i Storkyrkoförsamlingens utflyttningsbok. Namnet De la Brache var en utvecklingsform av namnet De Brasch, som bars av en gift moster i Sankt Petersburg.[1] Senare hade hon på Sala pastorsexpedition lyckats få namnet "Florentina" på prästbetyget utbytt mot "Helga".

Den 2 mars 1877 fälldes Helga de la Brache till bötesstraff för oriktigt uppgivna mantalsuppgifter för år 1876 (då hon hade kallat sig Anna von Ehrenberg), för oriktigt uppgivet födelseår samt för att ha undanlåtit att inlämna mantalsuppgifter för år 1877.[2]

Hon avled den 11 januari 1885 på NannylundDjurgården i Stockholm. Hon var vid sin död omgiven av flera anhängare som trodde på hennes sak, men var enligt pressen en opiummissbrukare som själv trodde på sina påståenden på grund av sinnesförvirring.[2] Enligt Georg von Rosen, som var närvarande vid hennes dödsbädd, var hon själv uppriktigt övertygad om sina påståenden om att hon var dotter till Gustav IV Adolf. Under sina sista år beskrevs hon: "Det låg något förnämt över henne som imponerade, och hon log så vackert och vemodigt". Hon begravdes på Norra begravningsplatsen.[3]

Både under hennes livstid och efter hennes död har det skrivits en hel litteratur om henne, till exempel Den verkliga osminkade sanningen om Helga de la Brache jämte andra lika tillförlitliga historier av Hasse Zetterström.

Smålandsbonden och landstingsmannen P. A. Johansson (död 1917) fortsatte efter hennes död att driva hennes talan.[1] Orsaken var att Fredrika av Baden efter sin skilsmässa från Gustav IV Adolf hade utsett tsaren till förmyndare för sina barn, och att Helga därmed skulle ha pengar att fordra från tsarhuset.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Svensk uppslagsbok, Malmö 1931
  2. ^ [a b c d] Lindorm, Erik: Oscar II och hans tid (1979)
  3. ^ Karl-Axel Björnberg: Kungliga och Norra begravningsplatserna (Bäckströms förlag 1998) sid.179 ISBN 91-88016-69-2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]