Helgdagar i USA

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

I USA finns följande federala helgdagar, då alla amerikaner har ledigt förutom inom butiksnäringen. Köpcentrum, restauranger, butiker och stormarknader kan ha halvdag, men stänger helt endast under påskdagen, thanksgiving och juldagen. Om en helgdag faller under en helg (lördag eller söndag) ges oftast ledigt på fredagen eller måndagen istället. En federal helgdag innebär att myndigheter tillhörande USA:s federala statsmakt håller stängt likt under ett vanligt veckoslut.

Federala helgdagar[redigera | redigera wikitext]

Andra helgdagar utan särskild status[redigera | redigera wikitext]

Vissa av rörliga helgdagarna har blivit flyttat till den närmaste måndag för att det ska bli en tredagars lång helg. Dagen efter Thanksgiving (fjärde fredagen i november), som kallas för Black Friday, är ingen allmän helgdag, men skolor och nästan alla arbeten har dock stängt. Inom butiksnäringen är dock denna dag årets största shopping- och readag. Påskdagen har inte blivit en federal helgdag eftersom det alltid faller på en söndag, vilket är ändå en ledig dag. Nästan allt är stängt under denna dag.

Långfredagen kallad "Good Friday" i USA är ingen federal helgdag, men är helgdag i 12 delstater. Börshandeln på New York Stock Exchange och NASDAQ har stängt liksom skolor och flertalet arbetsplatser. Många butiker och affärer har i allmänhet öppet halva dagen. Många delstater har fler helgdagar, utöver federala helgdagar. Julafton (24 december) och nyårsafton (31 december) är halvdagar i hela USA (även inom butiksnäringen).

Helgdagar i särskilda delstater[redigera | redigera wikitext]

Följande dagar är en del av helgdagarna i USA:s delstater, utöver de federala:

Dagen då USA:s president planenligt svärs in vart fjärde år, den 20 januari, är i praktiken en ledig dag för anställda vid federala myndigheter i Washingtons storstadsområde.[1]

Många delstater har fler helgdagar än ovan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h i j k] 5 U.S.C. § 6103

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]