Helios Airways Flight 522

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Helios Airways Flight 522
Helios522.png
Illustration av Flight 522 möts upp av två F-16 ur grekiska flygvapnet.
Olyckssammanfattning
Datum14 augusti 2005
TypLågt kabintryck
PlatsMarathon, Grekland
Passagerare115
Besättning6
Skadade0
Omkomna121 (alla)
Överlevande0
FlygplanstypBoeing 737-31S
FlygbolagHelios Airways
Registrering5B-DBY
StartLarnacas internationella flygplats
MellanlandningAten-Elefthérios Venizélos internationella flygplats
DestinationPrag-Václav Havels flygplats

Helios Airways Flight 522 var ett Helios Airways Boeing 737-31S med 115 passagerare och 6 besättningsmän ombord som havererade i Grammatikos, strax norr om Greklands huvudstad Aten den 14 augusti 2005 kl 10.30.

Flygolyckan berodde enligt den officiella rapporten på att trycket i kabinen sjönk mycket snabbt under stigning, på grund av att lufttrycksknappen vridits från automatiskt läge till manuellt läge av markpersonal under tidigare utredning av lufttrycksproblem. Detta bekräftas även av det faktum att panelen hittades efter haveriet i manuellt läge. Piloterna hade uppenbarligen missat detta under sin genomgång och detta orsakade att alla ombord, utom en flygvärd, förlorade medvetandet. De flesta var dock troligtvis vid liv, dock bortom räddning, vid tiden för haveriet.

Medan planet cirkulerade ovanför Athen, där det hade gått in i ett förprogrammerat väntläge, kunde grekiska stridspiloter bekräfta att de såg en man vid spakarna, och senare peka ut mannen som en av flygvärdarna, Andreas Prodromou. Till slut fick planet slut på bränsle i vänster motor och började kränga kraftigt, bara för att en stund senare kollidera mot ett berg.

Flygplanet var på väg från Larnaca till Prag. Flygplanet skulle mellanlanda i Aten. Planets svarta låda har återfunnits och haverikommissionen har slutfört sitt arbete november 2006. Rapporten finns att läsa som PDF.

Cypern utlyste tre sorgedagar efter flyghaveriet.

Flight 522:s flygväg.