Hellbergs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hellbergs är ett svenskt företag som utvecklar, tillverkar och säljer branddörrar och säkerhetsdörrar av stål.

Företaget grundades 1950 i Erikstad, Dalsland av Kurt Hellberg och hette från början Svenska Materialaffären Kurt Hellberg AB. Inom kort bytte man namn till Hellbergs Industrier AB och flyttade till Mellerud, Dalsland. Till en början tillverkade man tunga dörrar till Sveriges skyddsrum. 1955 gjordes allra första brandtestet på en ståldörr.

Hellbergs Industrier AB utvecklades snabbt och man tillverkade branddörrar till både land och sjöss men även diverse portar. På 1970-talet hade man över 300 anställda och var den största arbetsgivaren i Mellerud. Man var en föregångare på många områden, inte minst bland innovationer på fartygsdörrar.

På 1980-talet gjordes dock en rad felinvesteringar som företaget inte återhämtade sig från och Hellbergs Industrier AB gick i konkurs 1986. Kurt Hellberg gick bort 1987.

Hellbergs levde dock kvar i form av företaget Hellbergs International AB som Kurt Hellbergs son Lennart Hellberg startade 1984. Hellbergs International hade en affärsidé som inte byggde på egen tillverkning utan egen utveckling och licensavtal. Man koncentrerade sig på att utveckla, testa och få godkänt branddörrar enligt diverse regelverk och sedan teckna avtal med fabriker runt om i världen som tillverkar och säljer på licens. Tillverkning av dörrar kunde återigen starta i Mellerud 1996. Då startades Hellbergs Dörrar i Mellerud AB som en licenstillverkare till Hellbergs International AB.

2017 gjorde Hellbergs International AB ett inkråmsförvärv och tog över hela rörelsen i Mellerud. Samtidigt bytte Hellbergs International AB namn till Hellbergs Dörrar i Mellerud AB.

Hellbergs är ett varumärke, känt framför allt för klassade ståldörrar som branddörrar, säkerhetsdörrar, ljuddörrar, luckor, rostfria dörrar och brandskjutportar mm.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Andersson, Christer. Fabrikören – en bok om Kurt Hellberg, fabriken och hästarna. Mellerud. Libris länk 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

företagets officiella webbplats