Hellman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hellman är ett efternamn. I Sverige finns 3612 folkbokförda med detta efternamn och placerar sig på plats 253 bland de mest vanliga efternamnen.

I Sverige finns flera släkter med detta efternamn men alla är inte besläktade. Uppkomsten till namnet kan härledas till flera olika geografiska platser i Sverige, indelta soldater som tagit detta som soldatnamn under indelningsverkets dagar, åtminstone en känd släkt invandrad omkring 1870 till Sverige från Tyskland varav vissa medlemmar blev textilfabrikörer i Norrköping (stavning Hellmann). En släkt har ortanknytning i Östergötland och Hällestad socken (tidigare stavning Hellesta) varav en stor del hamnade i smedyrket och arbetade på flera av de östgötska bruken under sent 1700-tal och under hela 1800-talet.

Den ångermanländska släkten Hellman är en av de äldsta bärarna av namnet i Sverige. Släktens först kände representant Olof Pedersson Hellman (f. omkr. 1550 d. omkr. 1630) var kung Johan III:s befallningsman i Härnösand under åren 1586-1593 och fogde över Ångermanland. [1] Sonen Peder Olofosson Hellman var gift med Elisabeth Beronia som överlevde sin man i 51 år och dog vid 91 års ålder 1721, misshandlad till döds av de i Härnösand inträngande ryssarna. Barnbarnen Cecilia Pedersdotter H. och Annika Pedersdotter H. blev vid 11 resp. 12 års ålder, jämte flera barn från stadens förnämsta familjer inkallade till trolldomskommissionens rannsakningar i Härnösand 1674 för att redogöra för de färder, de sagt sig ha gjort till Blåkulla. Nio generationer av den ångermanländska släkten Hellman har studerat vid Uppsala universitet, med början 1652. [2]

Personer med efternamnet Hellman[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]