Hemmaplan

Från Wikipedia
Friends Arena är hemmaplan för Sveriges herrlandslag i fotboll.

Hemmaplan är i lagsporter den arena eller idrottsplats där en idrottsklubb har valt att spela de matcher de äger rätten att sälja inträde till, så kallade hemmamatcher. I till exempel bandy, ishockey och fotboll äger eller långtidshyr klubbarna en arena, hemmaplan, i direkt anslutning till den stad eller ort där klubben verkar. Lagsporter spelas normalt i form av en serie där deltagande lag möter varandra två gånger, en gång på egna arenan, det vill säga hemmaplan, och en gång på motståndarens arena, vilket benämns bortaplan.

I cupspel lottas normalt lagen mot varandra; lotten avgör också vilket av lagen som skall arrangera matchen, det vill säga vilket av lagen som skall ha hemmaplan. I vissa cupmatcher kan mål gjorda på bortaplan avgöra till ett lags fördel vid ett oavgjort resultat, se bortamålsregeln.

I lagsporter anses det generellt sett vara en fördel att spela på hemmaplan eftersom laget slipper resa till annan arena och det egna lagets supportrar vanligtvis är i majoritet bland åskådarna. För vissa kan det däremot innebära ökad nervositet eller negativ press. När hemmastatistiken är dålig talas det ibland om "hemmaspöke".[1] Ett berömt exempel på detta är HV71 som under tränaren Curt Lundmarks ledarskap i slutet av 1980-talet spelade bättre på bortaplan och då började åka buss till hemmamatcherna för att ge spelarna känslan att de var på väg till en bortamatch.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]