Henrietta Maria d'Este

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Henriqueta d'Este

Henrietta Maria d'Este av Modena, född 27 maj 1702, död 30 januari 1777, var en hertiginna av Parma; gift 1728 med hertig Anton Farnese av Parma. Dotter till hertig Rinaldo III av Modena och Charlotte av Braunschweig-Lüneburg.

Vigseln mellan Henrietta och Anton firades fram till 1730; Anton var den sista medlemmen av ätten Farnese, och avel var därför viktig. Maken förklarade vid sin död 1731 att Henrietta var gravid, och ett förmyndarråd lett av Henriettas svägerska Dorothea Sofia av Neuburg lät undersöka henne för att se om hon var gravid. En graviditet skulle innebära att barnet blev monark, medan dess avsaknad skulle innebära att tronen ärvdes av en spansk prins, son till Spaniens drottning Elisabet Farnese, Antons brorsdotter.

Den första undersökningen visade gav ett negativt besked, varför regeringen inrättade sig som förmyndare för den spanska prinsen. En andra undersökning på begäran av Henrietta visade att hon var gravid, varför den spansk prinsen förlorade sin rätt till Parma. En tredje undersökning på begäran av Elisabet Farnese bevisade slutgiltigt att Henrietta inte var gravid, varför den spanska prinsens arvsrätt åter erkändes och rådet lett av Dorothea av Neuburg placerade Henrietta i husarrest i ett palats ute på landet. Hon gifte om sig 1740 med Leopold av Hessen-Darmstadt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Dorothea Sofia av Neuburg
Hertiginna av Parma (gemål)
17281731
Efterträdare:
Louise-Élisabeth av Frankrike