Henrik, hertig av Cornwall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Henrik, hertig av Cornwall är namnet på två av Henrik VIII och Katarina av Aragoniens söner, som dog i mycket ung ålder.


Henrik, hertig av Cornwall, född 1 januari 1511, död 11 februari 1511, var det andra barnet och första sonen, och tronarvinge till kung Henrik VIII. Han föddes arton månader efter föräldrarnas bröllop och kröning. Hans äldre syster, född 31 januari 1510, föddes tre månader för tidigt och överlevde ej.

Henrik och hans drottning planerade att storslaget fira arvingens födelse, pojken blev omedelbart hertig av Cornwall, och det planerades att han senare, då han blev vuxen, skulle bli prins av Wales, kung av England och den tredje kungen i Tudordynastin. Barnet dog dock plötsligt 11 februari 1511. Orsaken skrevs ej ned.

Samtidiga källor menar att båda föräldrarna blev förtvivlade över förlusten av sitt andra barn. De djupt religiösa Katarina tillbringade timmar på knä på kallt stengolv bedjande, något som oroade hovet. Henrik distraherade sig från sorgen genom att utan framgång kriga mot Ludvig XII av Frankrike tillsammans med sin svärfar Ferdinand II av Aragonien.


Henry, Duke of Cornwall, född i december 1512 var den tredje sonen och det fjärde barnet till Henrik VIII och Katarina av Aragonien. Lite är känt om denne prins som avled inom en månad efter födelsen.

Henriks barn med Katarina av Aragonien[redigera | redigera wikitext]

Henrik fick totalt sex barn med Katarina av Aragonien; två flickor, tre pojkar och en vars kön är okänt. Bara ett av deras barn, prinsessan Maria överlevde spädbarnstiden.

Henriks övriga söner[redigera | redigera wikitext]

Totalt fick Henrik tio barn med sina sex fruar, och åtminstone en illegitim son. Åtminstone sex av hans legitima barn var söner, men bara en, den blivande Edvard VI, överlevde spädbarnstiden, men dog som tonåring.

Den historiska betydelsen av Henrik, hertig av Cornwalls död[redigera | redigera wikitext]

Historiker har spekulerat kring vilka väg det engelska riket skulle ha tagit om någon av dessa pojkar, eller någon annan legitim son med Katarina hade överlevt. Om man förutsätter att det var för att Katarina inte gav honom några överlevande söner, som fick Henrik VIII att annullera deras äktenskap och i och med det bryta med den romersk-katolska kyrkan.