Henrik Dorsin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Henrik Dorsin
Henrik Dorsin, 2014
Född Per Henrik Dorsin[1]
20 november 1977 (37 år)[1]
Lidingö, Stockholms län[1]
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Komiker, skådespelare, sångare, revymakare
År som aktiv 1996–
Känd för Ove Sundberg i Solsidan och Kontoret, Rolf Pihlman m.fl. i Grotesco
Maka Hanna Dorsin
Släktingar Mikael Dorsin (bror)
Utmärkelser Karamelodiktstipendiat
Webbplats
imdb

Per Henrik Dorsin, född 20 november 1977Lidingö, Stockholms län,[1] är en svensk skådespelare, komiker, sångare och revymakare. Han är äldre bror till fotbollsspelaren Mikael Dorsin.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dorsin började sin karriär med en statistroll i filmen Vinterviken. Sin TV-karriär inledde han i det satiriska nyhetsprogrammet Detta har hänt 1998.

Han blev sedan revymakare och dramatiker. Han har bland annat producerat revyn "Slängar av sleven" och medverkat i flera uppsättningar med teatergruppen Stockholms blodbad, som han var med och bildade tillsammans med barndomskamraterna Per Gavatin, Leo Spauls, Michael Lindgren och Erik Wernquist från tiden på Sagateatern, Lidingö. De två sistnämnda kom han att fortsätta jobba med inom ramarna för det som sedan blev Grotesco. Efter att ha gått manuslinjen på IHTV i Göteborg övergick han alltmer till att skriva sketcher och framträda som komiker. Han blev en av de drivande krafterna bakom SVT:s nöjesprogram Säpop som blev en flopp, men återvände snart till TV, bland annat som en av bisittarna i TV4:s Parlamentet.

Dorsin var hemlig gäst på Orphei Drängars årliga Caprice i Uppsala universitets aula i december 2006 och 2012. Han hade även en biroll i filmen Göta Kanal 2, vilken hade premiär julen 2006.[2] Henrik Dorsin har tillsammans med Riltons vänner framfört en tonsättning av den finska texten på O'boypaketet, med musik av Göran Lindal ursprungligen skriven till musikalen Sagoharen förstörde mitt liv som sattes upp 1996. Sången finns med på albumet Kompis.

År 2007 erhöll han det av Povel Ramel instiftade Karamelodiktstipendiet.[3] Samma år var han med i Allsång på Skansen där han framförde en komisk sång om ett operabesök med gamla kända operor som musik, bland annat Carmen och Barberaren i Sevilla. Därefter spelade Dorsin diverse figurer i två säsonger av humorserien Grotesco, där han också är en av manusförfattarna. Han har även under flera år medverkat i flera avsnitt av humorprogram som Extra! Extra!, Time out, Stockholm live och Cirkus Möller.

I Melodifestivalen 2009 spelade han Pihlman som tillsammans med Pål (Rikard Ulvshammar) (från Grotesco) var den återkommande pausunderhållningen, Tingeling. Under flera säsonger med start vintern 2009-2010 spelade Dorsin Ove Sundberg i TV4:s succéserie Solsidan, en karaktär som sedan fick en spin-off remake när han blev huvudperson i den svenska versionen av The Office, Kontoret, som sändes under två säsonger 2012-2013.

Dorsin var säsongsavslutande sommarpratare i Sveriges Radios Sommar i P1 2012.

År 2014 turnerade Dorsin med föreställningen Henrik Dorsin - näktergalen från Holavedsvägen, en "humorkonsert i två akter" där han "sjunger, pratar och dansar lite".[4] Dorsin vann Kristallen 2014 som "Årets manliga skådespelare i en tv-produktion".

2014 var Henrik Dorsin julvärd för SVT. Den 2 februari 2015 tilldelades Henrik Dorsin Expressens satirpris Ankan med följande motivering på vers: [5]

Han blottar lögn och hyckel//hos pastor, svenne och bracka//gör groteskeri och kaos och gyckel//med maktens blickar som flacka.

En Karl Gerdhardskt begåvad filur//alstrar värme ur ironin//från klingande moll till gafflande trubadur//Grattis mannen! Henrik Dorsin![5]

Teater och revy[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Sveriges befolkning 1990: Dorsin, Per Henrik
  2. ^ Henrik DorsinSvensk Filmdatabas
  3. ^ [a b] ”Karamelodiktstipendiet”. http://www.pygme.se/karamellodikt/karamelodikt.shtml. Läst 15 juni 2011. 
  4. ^ Henrik Dorsin på humorturné, Dagens Nyheter, 2013-11-29
  5. ^ [a b] ”"Rim och resonans"”. http://www.expressen.se/kultur/rim-och-resonans/. Läst 4 februari 2015. 
  6. ^ De är pristagarna på Expressens kulturfest”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/de-ar-pristagarna-pa-expressens-kulturfest/. Läst 3 februari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]