Henrik I av Brandenburg

Från Wikipedia
Henrik I av Brandenburg
Född21 mars 1256
Död14 februari 1318 (61 år)
SysselsättningHärskare
MakaAgnes av Bayern[1]
BarnSophia of Brandenburg-Stendal (f. 1300)
Judith of Brandenburg (f. 1302)
Henrik II av Brandenburg (f. 1308)[2]
FöräldrarJohan I av Brandenburg[2]
Jutta av Sachsen
SläktingarJohan II av Brandenburg (syskon)
Otto IV av Brandenburg (syskon)
Konrad I av Brandenburg (syskon)
Erik av Brandenburg (syskon)
Agnes av Brandenburg (syskon)
Redigera Wikidata

Henrik I av Brandenburg, kallad Henrik "utan land", född 21 mars 1256, död 14 februari 1318, var från 1294 medregerande markgreve av Brandenburg-Stendal och Landsberg.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Henrik I var son till markgreve Johan I av Brandenburg-Stendal och Jutta av Sachsen, dotter till Albrekt I av Sachsen. Han tillhörde därigenom den johannitiska linjen av huset Askanien. Då han var en generation yngre än sina äldre halvbröder Johan II, Otto IV och Konrad I av Brandenburg, sköttes regeringen av Brandenburg av bröderna. Först 1294 deltog han i regeringen av landet och erhöll Delitzsch i markgrevskapet Landsberg, som vid denna tid köpts av Brandenburg från markgreve Albrekt II av Meissen. Henrik hamnade i flera konflikter med grannfurstarna och lystes i bann av ärkebiskopen av Magdeburg, Burchard II av Blankenburg. 1311 tvingades han avträda Pfalzgrevskapet Sachsen till hertigdömet Sachsen och förlorade även en strid med Diezmann av Lausitz.

Henrik I föreslogs av sin brorson Valdemar av Brandenburg som ny tysk kung efter Henrik VII:s död 1313. Henrik tros dock själv ha valt att avstå nomineringen, då han skriftligen lovade sin röst åt habsburgarna Fredrik III av Österrike eller hans bror Leopold I. Vid kungavalet valde han dock Ludvig IV av huset Wittelsbach.

Henrik I avled 1318.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Henrik var gift med Agnes av Bayern (död 1345), dotter till hertig Ludvig II av Bayern och änka till lantgreve Henrik II av Hessen. Paret fick följande barn:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läst: 7 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] Darryl Roger Lundy, The Peerage.[källa från Wikidata]
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Heinrich I. (Brandenburg).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]