Henrik Widegren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Henrik Daniel Widegren, född den 11 maj 1971, är en svensk läkare, låtskrivare och artist.

Widegren är medicine doktor och verksam som specialistläkare inom öron-, näs- och halssjukdomar och foniatri vid Universitetssjukhuset i Lund.

Vid sidan om sin läkargärning har Henrik Widegren sedan många år varit livligt verksam i olika musik- och underhållningssammanhang, ursprungligen inom studentvärlden. Under 1990-talet var han en av de ledande aktörerna inom Lundaspexarna – bland annat gjorde han titelrollen i Uarda 1998 – och var under ett antal uppsättningar även ensemblens regissör. Tillsammans med kompositören Joel Bexelius författade han även den nyskrivna musikalen Spel, som sattes upp på Akademiska Föreningen 2001.

Inom Lundakarnevalen var Widegren 1998 sektionschef för det kritikerrosade karnevalsspexet Shaka Zulu, för vilket han även skrivit manus tillsammans med Hugo Carlsson och Ola Bergstrand samt medverkade i. I karnevalen 2002 var han sektionschef för karnevalsfilmen Vaktmästaren och professorn till vilken han skrivit manus tillsammans med Anders Andersson. Tillsammans med Joel Bexelius skrev han texten till de vinnande karnevalsmelodierna vid såväl 2002 som 2006 års karneval.

Widegren är en av initiativtagarna till Lunds musikteater, en semiprofessionell ensemble som hittills producerat två uppsättningar: Moby Dick (2007) och Den bästa av världar (2008). För den första av dessa uppsättningar stod Widegren för översättningen, den senare för originalmaus, i båda fallen i samarbete med Hugo Carlsson.

Vidare är Widegren en av grundarna och medlemmarna i den 1992 grundade sång- och underhållningskvartetten Last Call där han sjunger barytonstämman och står för många av gruppens texter. Ett av dessa alster, protestvisesatiren Folkets rättigheter, retade vid middagen efter doktorspromotionen i Lund 2008 så till den grad upp genusprofessorn Tiina Rosenberg att hon avbröt framträdandet med att rusa fram och skrika "fuck you".[1]

2011 bildade Widegren, tillsammans med Mats Nilsson, Anders Dellson och Jerker Brandt, popgruppen Verklighetens Folk. Verklighetens Folk spelar villapop, vilket är ”en blandning av träregel och Tomas Ledin”.[2] Verklighetens Folk har givit ut tre EP, Villapop 1-3, och bland annat uppträtt på Lund Comedy Festival 2012-2015 och Lundakarnevalen 2014.

Sedan 2012 har Widegren även skrivit och framträtt med låtar om sjukvården under etiketten ”sjuka sånger”. Låtarna publiceras regelbundet på tidningen Sjukhusläkarens hemsida [3] samt på Widegrens youtubekanal.[4] Låtarna har även samlats i albumen Sjuka sånger och Absolute Landsting 2.[5] Singeln Googla aldrig dina symptom fick stor uppmärksamhet.[6] [7]

Sedan 2016 är Widegren krönikör i Dagens Medicin [8] och är medlem i panelen i SVT-produktionen Fråga Lund.[9]

Henrik Widegren är gift med Jessica Widegren, född Petri, som bland annat har ett förflutet inom Boelspexarna. Gipsrepliker av deras näsor hänger på plats 132 respektive 133 i NasoteketCafé Athén i Lund.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Rasande professor skällde ut artister på promoveringsmiddag" i Sydsvenska Dagbladet
  2. ^ Alexander Agrell. ”Humorpop bland lego och gräsklippare”. Sydsvenska Dagbladet. https://www.sydsvenskan.se/2014-08-24/humorpop-bland-lego-och-grasklippare. 
  3. ^ ”Widegrens sjuka sånger”. Sjukhusläkaren. http://www.sjukhuslakaren.se/category/henrik-widegren/. 
  4. ^ ”Henrik Widegrens youtubekanal”. https://www.youtube.com/user/HenrikWidegren. 
  5. ^ Alexander Agrell. ”Han gör sjukmusik med frisk humor”. Sydsvenska Dagbladet. https://www.sydsvenskan.se/2016-05-22/han-gor-sjukmusik-med-frisk-humor. 
  6. ^ ”Googledoktorns skönsång”. TV4. https://www.youtube.com/watch?v=kzwt0Va3Hkg. 
  7. ^ Läkarens budskap till alla med internet”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22314465.ab. 
  8. ^ ”Jag var kär i Paolo Macchiarini”. Dagens Medicin. http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/21/jag-erkanner-jag-var-kar-i-paolo-macchiarini/. 
  9. ^ Görel Svahn. ”De sitter i panelen i Fråga Lund”. Sydsvenska Dagbladet. https://www.sydsvenskan.se/2016-05-17/de-sitter-i-panelen-i-fraga-lund. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]