Henrik Widegren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Henrik Daniel Widegren, född den 11 maj 1971, är en svensk läkare, låtskrivare och artist.

Widegren är medicine doktor (Med.dr) och verksam som specialistläkare vid Universitetssjukhuset i Lund vid avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar.

Vid sidan om sin läkargärning har Henrik Widegren sedan många år varit livligt verksam i olika musik- och underhållningssammanhang, ursprungligen inom studentvärlden. Under 1990-talet var han en av de ledande aktörerna inom Lundaspexarna (bland annat gjorde han titelrollen i Uarda 1998) och var under ett antal uppsättningar även ensemblens regissör. Tillsammans med kompositören Joel Bexelius författade han även den nyskrivna musikalen Spel, som sattes upp på Akademiska Föreningen 2001.

Inom Lundakarnevalen var Widegren 1998 sektionschef för det kritikerrosade karnevalsspexet Shaka Zulu, för vilket han även skrivit manus (tillsammans med Hugo Carlsson och Ola Bergstrand) samt medverkade uti. Karnevalen 2002 var han sektionschef för karnevalsfilmen Vaktmästaren och professorn till vilken han skrivit manus tillsammans med Anders Andersson. Tillsammans med den ovan nämnde Joel Bexelius skrev han texten till de vinnande karnevalsmelodierna vid såväl 2002 som 2006 års karneval.

Widegren är en av initiativtagarna till Lunds musikteater, en semiprofessionell ensemble som hittills producerat två uppsättningar: Moby Dick (2007) och Den bästa av världar (2008). För den första av dessa uppsättningar stod Widegren för översättningen, den senare för originalmaus, i båda fallen i samarbete med Hugo Carlsson.

Vidare är Widegren en av grundarna och medlemmarna i den 1992 grundade sång- och underhållningskvartetten Last Call där han sjunger barytonstämman och står för många av gruppens texter. Ett av dessa alster, 1968-satiren Folkets rättigheter, retade vid middagen efter doktorspromotionen i Lund 2008 så till den grad upp genusprofessorn Tiina Rosenberg att hon avbröt gruppens framträdande med att rusa fram och skrika "fuck you" åt den.[1]

Henrik Widegren är gift med Jessica Widegren, född Petri, som bland annat har ett förflutet inom Boelspexarna. Båda är "nasifierade" och gipsreplikerna av deras näsor hänger på plats 132 resp. 133 i NasoteketCafé Athén i Lund.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Rasande professor skällde ut artister på promoveringsmiddag" i Sydsvenska Dagbladet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]