Herdarnas tillbedjan

Från Wikipedia

Herdarnas tillbedjan är en episod i Nya testamentet som inträffade vid tiden för Jesu födelse. I Lukasevangeliets (Julevangeliet) andra kapitel (2:8–20) berättas att Herrens ängel uppenbarade sig inför några herdar utanför Betlehem. Ängeln förklarade för herdarna:

Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.

Herdarna begav sig till Betlehem där de fann Jungfru Maria, Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. Herdarnas tillbedjan av Jesusbarnet är ett vanligt motiv inom den västerländska konsten.

I Matteusevangeliet (2:1–12) omnämns en liknande episod där österländska stjärntydare följde Betlehemsstjärnan till Betlehem där de fann Jesus och hans mor Maria. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra. Dessa har i den kristna traditionen benämnts de tre vise männen eller heliga tre konungar och deras hedrande av Jesusbarnet Konungarnas tillbedjan.

Källor[redigera | redigera wikitext]