Herman Hedning (tecknad serie)

Från Wikipedia
Herman Hedning
Redaktion
TecknareJonas Darnell
SkapareJonas Darnell
Originalpublicering
Publikationsdatum1988-
SpråkSvenska
Innehåll och relaterat
HuvudpersonerHerman Hedning
TemanHistoria

Herman Hedning är en tecknad serie av Jonas Darnell som utspelar sig i pseudoförhistorisk tid. Herman Hedning lever i en värld befolkad av bland annat apor och dinosaurier, samt bibliska figurer som Adam och Eva, Djävulen och Gud. Serien är huvudserie i serietidningen Herman Hedning.

Serien går ofta ut på en konflikt mellan den grova och elaka huvudpersonen Herman Hedning och de betydligt snällare figurerna Lilleman och Gammelman.

Serien har inslag av metaserie, då figurerna ibland träffar tecknaren Darnell. Ofta för att uttrycka sitt missnöje med serien.[1]

Huvudkaraktärer[redigera | redigera wikitext]

I centrum för serien står tre huvudfotingar:

  • Herman Hedning - Den grova, elaka och svinaktiga huvudpersonen som slåss, äter och super. Tillbringar för det mesta sin tid med att skada Lilleman. Han är beväpnad med en egentillverkad spikklubba av ärke-ek, vilket är ett ärkehårt träslag som alltid växer i mitten av skogen.
  • Lilleman - Snäll, naiv och lättlurad vegetarian som älskar djur och natur. Har svart bälte i plockepinn och vegetarism. Trots Lillemans snällhet så finns ett litet sting av elakhet i honom när han finner sig vara i överläge mot Herman. Detta visas speciellt i nr (4/05) "Bakis och Skakis" då han spelar säckpipa när Herman lider av en fruktansvärd baksmälla.
  • Gammelman - Skäggig, klok, något egocentrisk karaktär och vetenskapsman som uppfinner allt från hjulet till botemedel mot baksmälla. Gammelman ser ofta sig själv vara på ett mycket högre plan än Lilleman och Herman och brukar ofta reta sig fruktansvärt på att dessa två ständigt spöar varandra. Detta har flera gånger lett till att han vill lämna dem för att utföra vetenskapliga studier, men detta har av olika anledningar aldrig blivit av. Till exempel så gjorde Herman vid ett tillfälle en hundra meter lång julgirlang av Gammelmans luftballong. En rolig hemlighet som många inte vet är att Gammelmans skägg egentligen är transplanterad piggsvinsborst.

De tre karaktärerna är löst baserade på de tre huvudfigurerna i den amerikanska humorserien Kvast-Hilda.[2]

Övriga karaktärer[redigera | redigera wikitext]

  • Skaparen - En sorts parodi på Gud. Licensierad skapare och den senilaste av alla gudar i den lokala skaparföreningen. Han har liksom Gammelman ett karakteristiskt skägg och ett svart anonymitets-streck för ögonen (en parodi på att Gud enligt Bibeln aldrig visar sitt ansikte). Skaparen ser världen som sin privata sandlåda och tycker om att plåga personerna i serien, något som han alltid försvarar genom att hävda sin outgrundlighet. Dock har de förändringar Skaparen gör ofta sådana nackdelar med sig att han nödgas återställa världen till en tidigare säkerhetskopia.
  • Djävulen - Djävulen är den stora skurken (förutom Herman) och härskare över helvetet. Troligen en halvgud och kan frambesvärja onda ting efter behag. Han kommer hela tiden upp med nya planer på hur han ska få Herman, Lilleman och Gammelman att sälja sina själar till honom. Påminner till utseendet mycket om Överste Gyllenskalp i 91:an.
  • Dinosaurien Ragnar - Hermans enda vän. En bitter, alkoholiserad dinosaurie som är mycket mindre än de andra dinosaurierna. Älskar att "spöa försvarslösa smådjur" och att supa med Herman.
  • Aporna - Aporna vägrar inse att de kanske inte är de enda smarta varelserna som finns. Älskar att utöva beteendeforskning på bland annat Herman. De har en förkärlek för alla slags djurförsök på "primitiva arter", ju plågsammare desto bättre! Apornas närmaste släktingar är Gorillorna från norr, tidigare lismande affärsapor i teflonkostymer men som på senare tid övergett den livsstilen till förmån för lite rustikare, vikingainspirerad, stil.
  • Urkackerlackorna är onda förhistoriska kackerlackor som eftersträvar världsherravälde. Deras hårda skal gör dem, till Hermans stora förtret, praktiskt taget osårbara.
  • Urgrodorna - Förhistoriska grodor. Herman älskar grodlår som han tillagar på urgrodorna. Grodorna försöker förtvivlat komma undan genom kamouflagetrick, men är oftast så klantiga att de blir fångade ändå.
  • Jättar - Stora tröga människoliknande individer som roar sig med att dricka jästa drycker och slå varandra på käften. Deras ledare "alfajätten" är den som har den fulaste och roligaste tröjan. Skapades för att göra grovgörat i tidernas begynnelse och var designade just för denna uppgift. De kan inte reproducera sig då det inte finns hon- eller han-jättar och efter att de inte längre behövdes så får de leva tills de alla har gått åt. Hatar värme och vistas hellre i vinterklimat.
  • Apokalypsen - En parodi på Apokalypsen, gjord som en senig mager grön figur i rustning och stridshjälm. Skapad av Urhjärnan i ett skolprojekt för länge sedan. Han är den som har det galaxtiska schackbrädet. Apokalypsens stora akilleshäl är att om han uttalar sitt eget namn fel så teleporteras han tillbaka till sin bas på månen.
  • Odjuret - En stor svart groda som har siffrorna 666 tatuerade på bröstet. Odjuret föddes ur Hermans arsle när han hade ätit grodägg (i brist på kaviar). Odjurets huvuduppgift är att vara (som han själv uttrycker det) "Så jävla ond" och han tar den uppgiften på så stort allvar att det nästan blir löjligt. Odjuret har en förkärlek för att göra illusioner av folks drömobjekt och sedan förvandla dem till bajs.
  • Klustero - de kiselbaserade livsformernas skapare. Klarade dock aldrig av att få skaparlicens vilket han alltid varit bitter över. I tidernas begynnelse, för skitlänge sedan, skapade han personligt anpassade skapelsedatorer och administrationsverktyg åt de licensierade gudarna och kopplade ihop dessa med en server. Genom denna kunde han i lönndom ta kontrollen över skapelseprocesserna men blev påkommen och inlåst i ett svart hål. Då gudarna inte vågade stänga av servern av rädsla för konsekvenserna så behöll Klustero ändå viss kontroll över systemet, vilket han nyttjat då och då.
  • Döden - från början en ilsken hamster, har hand om bokföringen av avlidna ting. Har utvecklat verksamheten genom urtiden och delegerar en del uppgifter till andra, såsom skogsdöden, trafikdöden och fiskdöden. Uppfyller en viktig funktion ty om uppgiften inte utfördes skulle växter och djur inte kunna dö och då skulle ju världen gå under. Hobby: Matlagning.
  • Urhjärnan - Ur månen, som alla vet består av rent ister, föddes urhjärnan, som sedan skapade världsalltet, inklusive gudarna, men detta förnekas dock av gudarna själva. Som alla gudar är urhjärnan odödlig.

Föremål i serien[redigera | redigera wikitext]

Det galaktiska schackbrädet är ett av de bräden som skaparen och hans medgudar använde för att styra universum. Det galaktiska schackbrädet användes för att slumpmässigt förstöra världar. Det föll på Dödens lott att ta hand om detta. Men han visade sig vara en usel schackspelare. Schackbrädet figurerade för första gången i album nummer 3/07 - Schack matt.

The holy laptop är ett föremål som skaparen har och som är med i en serie där Lilleman lånar den eftersom han sågs som mest lämplig av de tre huvudpersonerna. Urdatorn försöker senare ta över världen, men misslyckas, eftersom Herman som blivit förvandlad till en fågel skiter på Urdatorn.

Popularitet[redigera | redigera wikitext]

Serien publiceras i Sverige, Norge och Finland.

Publiceringshistoria[redigera | redigera wikitext]

Serien dök första gången upp i Fantomentidningen 1988 (nr 1) under namnet "Herman Hedning & Co". Den var då svartvit och publicerades i form av 2-stripps halvsidor på ledarsidan, som sedan började publiceras två och två. Halvsidorna växte så småningom ibland ut till helsidor. Ganska snart kom också historier som spände över flera nummer, dock med en klar poäng i varje avsnitt. Serien gick över till färg samtidigt som tidningen Fantomen i övrigt gjorde det 1991.

I samband med att serien fick en egen tidning blev huvudserien allt längre, och stabiliserade sig så småningom till 10 helsidor.

Serieguide[redigera | redigera wikitext]

Serierna har individuella koder, där halv- och helsidornas kod startar med HH och de längre serierna startar med HED.

Avsnitt som publicerats i tidningen Herman Hedning och dess systertitlar i kronologisk ordning:

Nr Titel Publicering
HED 1 Utan titel Herman Hedning nr 1/1998
HED 2 Utan titel Herman Hedning nr 1/1998
HED 3 Utan titel Herman Hedning nr 1/1998
HED 4 "Grodlår & ärthjärnor" Herman Hedning nr 2/1998
HED 5 Utan titel Herman Hedning nr 2/1998
HED 6 Utan titel Herman Hedning nr 1/1999
HED 7 Utan titel Herman Hedning nr 1/1999
HED 8 Utan titel Herman Hedning nr 1/1999
HED 9 "Kampen mot ur-iglarna fortsätter" Herman Hedning nr 2/1999
HED 10 Utan titel Herman Hedning nr 2/1999
HED 11 Utan titel Herman Hedning nr 2/1999
HED 12 Utan titel Herman Hedning nr 2/1999
HED 13 Utan titel Herman Hedning nr 2/1999
HED 14 "Stora grodkriget" Herman Hedning nr 3/1999
HED 15 Utan titel Herman Hedning nr 3/1999
HED 16 Utan titel Herman Hedning nr 3/1999
HED 17 Utan titel Herman Hedning nr 3/1999
HED 18 Utan titel Herman Hedning nr 3/1999
HED 19 Utan titel Herman Hedning nr 4/1999
HED 20 Utan titel Herman Hedning nr 4/1999
HED 21 Utan titel Herman Hedning nr 4/1999
HED 22 Utan titel Herman Hedning nr 4/1999
HED 23 Utan titel Herman Hedning nr 5/1999
HED 24 Utan titel Herman Hedning nr 5/1999
HED 25 Utan titel Herman Hedning nr 5/1999
HED 26 Utan titel Herman Hedning nr 5/1999
HED 27 Utan titel Herman Hedning nr 5/1999
HED 28 Utan titel Herman Hedning nr 5/1999
HED 29 "En julhistoria" Herman Hedning nr 6/1999
HED 30 "Dumskalledagssekten" Herman Hedning nr 1/2000
HED 31 "En... öh, epilog?" Herman Hedning nr 1/2000
HED 32 "Glad påsk, din lille fjant" Herman Hedning nr 2/2000
HED 33 "Ur-olympiaden" Herman Hedning nr 3/2000
HED 34 "Fan i helvetet" Herman Hedning nr 4/2000
HED 35 "Havets hämnare" Herman Hedning nr 5/2000
HED 36 "Metalloiderna anfaller" Herman Hedning nr 6/2000
HED 37 "Matrizk" Herman Hedning nr 7/2000
HED 38 "Snömos i paradiset" Herman Hedning nr 8/2000
HED 39 "Dr. Krankensteins missfoster" Herman Hedning nr 1/2001
HED 40 "Vädermaskinen" Herman Hedning nr 2/2001
HED 41 "Tristessens tivoli" Herman Hedning nr 3/2001
HED 42 "Spelar roll" Herman Hedning nr 4/2001
HED 43 "Kvarkvirusen anfaller!" Herman Hedning nr 5/2001
HED 44 "Stoppa pressarna" Herman Hedning nr 6/2001
HED 45 "Ur-kackerlackorna slår tillbaka" Herman Hedning nr 7/2001
HED 46 "Det fullkomliga frispelet" Herman Hedning nr 8/2001
HED 47 "Ur-datorn - Tillbaka och ondare" Herman Hedning nr 1/2002
HED 48 "Sagan om ringmuskeln" Herman Hedning nr 2/2002
HED 49 "Den stora ägglossningen" Herman Hedning nr 3/2002
HED 50 "Ur-hjärnan" Herman Hedning nr 4/2002
HED 51 "Draksmällan" Herman Hedning nr 5/2002
HED 52 "Mobil megalomani" Herman Hedning nr 6/2002
HED 53 "Atlantis hemlighet" Herman Hedning nr 7/2002
HED 54 "Midvinterblot - Barbarerna anfaller" Herman Hedning nr 8/2002
HED 55 "Pandoradepartementet" Herman Hedning nr 1/2003
HED 56 "Märk hur vår skugga..." Herman Hedning nr 2/2003
HED 57 "Antagonis Antarctica" Herman Hedning nr 3/2003
HED 58 "Hermans ark" Herman Hedning nr 4/2003
HED 59 "Eld & plågor" Herman Hedning nr 5/2003
HED 60 "Sagan om de två stjärthålen" Herman Hedning nr 6/2003
HED 61 "Själlösa Grand Prix" Herman Hedning nr 7/2003
HED 62 "Julklubban" Herman Hedning nr 8/2003
HED 63 "Dödluvan" Herman Hedning nr 1/2004
HED 64 "Sopsyndromet" Herman Hedning nr 2/2004
HED 65 "Lagidrottens olidliga kärna" Herman Hedning nr 3/2004
HED 66 "Full metal helvete" Herman Hedning nr 4/2004
HED 67 "Döden i grytan" Herman Hedning nr 5/2004
HED 68 "Fisk och kry" Herman Hedning nr 6/2004
HED 69 "Kräk för sin hatt" Herman Hedning nr 7/2004
HED 70 "Karmageddon" Herman Hedning nr 1/2005
HED 71 "Graalhunger" Herman Hedning nr 2/2005
HED 72 "Tidsparanorsk" Herman Hedning nr 3/2005
HED 73 "Bakis & skakis" Herman Hedning nr 4/2005
HED 74 "Lufthuvudet i det blå" Herman Hedning nr 5/2005
HED 75 "Floddagjämning" Herman Hedning nr 6/2005
HED 76 "RoboCrop" Herman Hedning nr 7/2005
HED 77 "Ondska online" Herman Hedning nr 1/2006
HED 78 "Totalitärt tarmvred" Herman Hedning nr 2/2006
HED 79 "Öken" Herman Hedning nr 3/2006
HED 80 "Fyra asar och ett bröllop" Herman Hedning nr 4/2006
HED 81 "Flugornas farmor" Herman Hedning nr 5/2006
HED 82 "IsterWars" Herman Hedning nr 6/2006
HED 83 "Dragon noir" Herman Hedning nr 7/2006
HED 84 "Vräkt ur helvetet" Herman Hedning nr 1/2007
HED 85 "Alltid redo" Herman Hedning nr 2/2007
HED 86 "Schack matt" Herman Hedning nr 3/2007
HED 87 "Veganterror och genvägar" Herman Hedning nr 4/2007
HED 88 "Semesterkollaboratörerna" Herman Hedning nr 5/2007
HED 89 "Tvillingterror" Herman Hedning nr 6/2007
HED 90 "Läkare utan känslor" Herman Hedning nr 7/2007
HED 91 "Granbergeri, Granbergera" Herman Hedning nr 8/2007
HED 92 "En tjuga i nyllet" Herman Hedning nr 1/2008
HED 93 "Sagan om Jarn - Tempelriddaren" Herman Hedning nr 2/2008
HED 94 "Ohygglig ohyra" Herman Hedning nr 3/2008
HED 95 "Slakten på den löjliga hatten" Herman Hedning nr 4/2008
HED 96 "Äljen - I rymden kan ingen höra dig skita" Herman Hedning nr 5/2008
HED 97 "Spöksmällan" Herman Hedning nr 6/2008
HED 98 "Mördande reklam" Herman Hedning nr 7/2008
HED 99 Utan titel Herman Hedning nr 8/2008
HED 100 "Zombierobotarna anfaller!!" Herman Hedning nr 1/2009
HED 101 "Strykfritt" Herman Hedning nr 2/2009
HED 102 "Skam på torra land" Herman Hedning nr 3/2009
HED 103 "Kalabalikens pirater -svarta pärlans förbannelse" Herman Hedning nr 4/2009
HED 104 "Ett fall för Fan; Lucifer Satansson" Herman Hedning Specialnummer nr 1/2009
HED 105 "Яevolution" Herman Hedning nr 5/2009
HED 106 "Harry Pottmakaren -En förtrollande historia" Herman Hedning nr 6/2009
HED 107 "Låt det rätta komma in" Herman Hedning nr 7/2009
HED 108 "Den mörkaste framtid är vår" Herman Hedning nr 1/2010
HED 109 "Köttätarkataklysm" Herman Hedning nr 2/2010
HED 110 "Super Mario Full Metal Grand Slam Tilt" Herman Hedning nr 3/2010
HED 111 "Urkvinnlig synvinkel" Herman Hedning nr 4/2010
HED 112 "Fatman Begins" Herman Hedning nr 5/2010
HED 113 "De svåra åren" Herman Hedning Sommarspecial nr 1/2010
HED 114 "Endast tomten är naken" Herman Hedning Julalbum 2010
HED 115 "Dark knight returns" Herman Hedning nr 6/2010
HED 116 "Stjärn Träck -skapelsens slutmuskel" Herman Hedning nr 7/2010
HED 117 "Den stora svampkonspirationen" Herman Hedning nr 8/2010
HED 118 "Julens fasansfulla rötter" Herman Hedning nr 9/2010
HED 119 "Vampyrer suger" Herman Hedning nr 1/2011
HED 120 "Vinter-vidrigt" Herman Hedning nr 2/2011
HED 121 "Allt, precis jävla allt, hänger ihop!" Herman Hedning nr 3/2011
HED 122 "Kärleken är blind, döv och luktar ganska illa" Herman Hedning nr 4/2011
HED 123 "Hämnd ska avnjutas stekhet och omedelbart" Herman Hedning nr 5/2011
HED 124 "Apterror!" Herman Hedning Sommarspecial nr 1/2011
HED 125 "Att angöra ett bryggeri" Herman Hedning nr 6/2011
HED 126 "Julborderline" Herman Hedning Julalbum 2011
HED 127 "De nya drakarna" Herman Hedning nr 7/2011
HED 128 "Den Antroposofiska apokalypsen" Herman Hedning nr 8/2011
HED 129 "När skiten träffar fläkten" Herman Hedning nr 9/2011
HED 130 "Pudelns kärna" Herman Hedning nr 1/2012
HED 131 "Inte husses hund" Herman Hedning nr 2/2012
HED 132 "Klusteros kataklysm" Herman Hedning nr 3/2012
HED 133 "Big Bang - tur och retur" Herman Hedning nr 4/2012
HED 134 "En midsommarnatts-mardröm" Herman Hedning nr 5/2012
HED 135 Utan titel Herman Hedning Julalbum 2012
HED 136 "Jakten mot den apokalyptiska nollpunkten" Herman Hedning nr 6/2012
HED 137 "Världssmärta!" Herman Hedning nr 7/2012
HED 138 "I österled!" Herman Hedning nr 8/2012
HED 139 ? Herman Hedning nr 1/2013
HED 140 "Miffot - en onödig resa" Herman Hedning nr 2/2013
HED 141 "Mörkrets fjärtar" Herman Hedning nr 3/2013
HED 142 "Death race 2013" Herman Hedning nr 4/2013
HED 143 "Anden i flaskan" Herman Hedning nr 5/2013
HED 144 "Hotet från underjäsningen" Herman Hedning nr 6/2013
HED 145 "Gladiatorn" Herman Hedning nr 7/2013
HED 146 "Det ovilliga villebrådet" Herman Hedning nr 8/2013
HED 147 "På julafton kan alla höra dig skrika" Herman Hedning Julalbum 2013
HED 148 "Hibernera mera!" Herman Hedning nr 1/2014
HED 149 ? Herman Hedning nr 2/2014
HED 150 "Rövhålsresor AB" Herman Hedning nr 3/2014
HED 151 "Den galaktiske gourmanden" Herman Hedning nr 4/2014
HED 152 "Proparanoia" Herman Hedning nr 5/2014
HED 153 "Full metal festival" Herman Hedning nr 6/2014
HED 154 "Miffot, bajsdemonen och konsten att skriva en roman" Herman Hedning nr 7/2014
HED 155 "Platt fall" Herman Hedning nr 8/2014
HED 156 "Julbockens hämnd!" Herman Hedning Julalbum 2014
HED 157 "Den här fete jäveln kommer att lämna dig gråtande!" Herman Hedning nr 1/2015
HED 158 ? Herman Hedning nr 2/2015
HED 159 "Allergi avdagio" Herman Hedning nr 3/2015
HED 160 ? Herman Hedning nr 4/2015
HED 161 "Katastrofkollo" Herman Hedning nr 5/2015
HED 162 "Hermanix och hans skakande galler!" Herman Hedning nr 6/2015
HED 163 "Muterad elementär mutjakt" Herman Hedning nr 7/2015
HED 164 "Årets julklapp?" Herman Hedning nr 8/2015
HED 165 "Full metal julbang!" Herman Hedning Julalbum 2015
HED 166 "Monstret i Sherwoodskogen!" Herman Hedning nr 1/2016
HED 167 "The faeces awakens!" Herman Hedning nr 2/2016
HED 168 "Ölets väg!" Herman Hedning nr 3/2016
HED 169 "Festivalfrossa!" Herman Hedning nr 4/2016
HED 170 "Herman Goo - En mardrömsresa in i evigheten! Herman Hedning nr 5/2016
HED 171 "Högtid går före fall!" Herman Hedning nr 6/2016
HED 172 Herman Hedning nr 7/2016
HED 173 Herman Hedning nr 8/2016
HED 174 "Tjugofem jular i ditt ansikte!" Herman Hedning Julalbum 2016
HED 175
HED 176
HED 177
HED 178
HED 179
HED 180
HED 181
HED 182
HED 183
HED 184
HED 185
HED 186
HED 187 "Domedag" Herman Hedning nr 6/2018
HED 188 "Epiludium" Herman Hedning nr 6/2018

Julalbum[redigera | redigera wikitext]

Lista över julalbum med Herman Hedning:

  • 1. (Ingen titel)
  • 2. Samlade Sattyg
  • 3. (Ingen titel)
  • 4. Dumskallarnas julafton
  • 5. Bängsäckar och tomteskägg
  • 6. Skithögarnas konung
  • 7. Landstormens lilla arsle
  • 8. Universums ärkeufo
  • 9. Urdatorns hämnd
  • 10. Tiofaldigt totalkaos!
  • 11. Elvafaldig enfald!
  • 12. Tolvfingertarmen klämtar för dig!
  • 13. En olycka kommer sällan ensam...
  • 14. På toppen av näringskedjan!
  • 15. Femton ton ister i rampljuset!
  • 16. Julmörkrets hjärta
  • 17. Medeltidens lilla mjältbrand
  • 18. Det odontologiska odjuret
  • 19. Grisaktiga svinerier
  • 20. Bättre en tjuga i foten än tio i ansiktet
  • 21. Djävulstyg i julgranen
  • 22. Katastrofen är serverad
  • 23. Julbockens hämnd

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum med Herman Hedning:

  • Herman Hedning & Co: En fet, dryg med extra allt! : 10 år av sattyg, sinnesslöhet och svordomar! (1998)[3] samling av serierna 1988-1998.
  • Herman Hedning & Co: Kaos i dumskallefabriken : 16,66 år av konflikter, kakafoni och krångel! (2004)[4] samling av serierna 1998-2004.
  • Herman Hedning : Samlade serier 1998-2000 (2008)[5]
  • Herman Hedning : Samlade serier 2000-2001 (2009)[6]
  • Herman Hedning: : Samlade serier 2001-2002 (2010)[7]
  • Herman Hedning : Samlade serier 2002-2003 (2011)[8]
  • Herman Hedning : Samlade Serier 2003-2004 (2012)[9]
  • Herman Hedning : Samlade Serier 2004-2005 (2013)[10]
  • Herman Hedning : Samlade serier 2005-2006 (2014)[11]
  • Prekampbrium (2016) samling av serierna 1988-1998[12]
  • Svammelsurium (2017) samling av serierna 1999-2001[13]
  • Egocentrium (2018) samling av serierna 2001-2004[14]
  • Imbecillium (2019) samling av serierna 2004-2007[15]
  • Apokalypticum (2020) samling av serierna 2007-2010[16]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

  • Bitter & Kränkt: Herman Hednings stora seriebok om öl (2014)[17]
  • Beer, Brewing & BastardsHerman Hednings brutalkompletta seriebok om öl tillsammans med Peter M Eronsson (2017)[18]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Larsson, Upplagd av Robin. ”Lucka 14: Serievalvet - Herman Hedning möter sin skapare”. Arkiverad från originalet den 12 juni 2020. https://web.archive.org/web/20200612114942/http://www.robochbob.se/2013/12/lucka-serievalvet-herman-hedning-moter.html. Läst 12 juni 2020. 
  2. ^ Darnell, Jonas (2016). Herman Hedning: 1988-1998 : prekampbrium (1. uppl.). Stockholm: Herman Hedning AB i samarbete med Stevali. Libris 19437641. ISBN 9789198326307 
  3. ^ Herman Hedning & co. https://biblioteket.stockholm.se/titel/457450. Läst 14 juli 2017 
  4. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning & Co :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/9681471. Läst 14 juli 2017. 
  5. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/10797099. Läst 14 juli 2017. 
  6. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/11439564. Läst 14 juli 2017. 
  7. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/11823806. Läst 14 juli 2017. 
  8. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/12165257. Läst 14 juli 2017. 
  9. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/12907470. Läst 14 juli 2017. 
  10. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/14404267. Läst 14 juli 2017. 
  11. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/16358547. Läst 14 juli 2017. 
  12. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/19437641. Läst 28 juni 2017. 
  13. ^ ”LIBRIS - Herman Hedning 1998-2001 Svam...”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/20016324. Läst 28 juni 2017. 
  14. ^ ”REGINA - Visning av post i fullt format”. regina.kb.se. https://regina.kb.se/permalink/f/18bmuqo/46KBS_ALEPH_DS004384780. Läst 5 september 2019. 
  15. ^ ”REGINA - Visning av post i fullt format”. regina.kb.se. https://regina.kb.se/permalink/f/18bmuqo/46KBS_ALEPH_DS004393702. Läst 5 september 2019. 
  16. ^ Darnell, Jonas (2020). Herman Hedning 2007-2010 Apokalypticum. Stevali. Libris n0s1mcg5l9wsdn6f. ISBN 9789198326352 
  17. ^ ”LIBRIS - Bitter & kränkt :”. libris.kb.se. http://libris.kb.se/bib/16359934. Läst 28 juni 2017. 
  18. ^ ”Beer, Brewing & Bastards (bok) - Herman Hedning officiella”. hermanhedning.indiestry.se. http://hermanhedning.indiestry.se/sv/bocker/524-beer-brewing-bastards-bok.html. Läst 20 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]