Hermione Granger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hermione Jean Granger
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareEmma Watson
Svensk dubbning1–2 Jasmine Heikura 3–5 Norea Sjöquist
Anknytning
LojalitetHogwarts, Fenixorden, Dumbledores Armé, Albus Dumbledore
ElevhemGryffindor
Information
Könkvinna
Hårfärgmörkbrun
Ögonfärgbrun
BlodMugglarfödd

Hermione Jean Granger är en av huvudpersonerna i historierna om trollkarlspojken Harry Potter, författade av J. K. Rowling.

Hermiones föräldrar är mugglare (människor utan magiska krafter) och jobbar som tandläkare. Hermione är en av Harry Potters bästa vänner på trollkarlsskolan Hogwarts. Hon spelas i filmatiseringarna av böckerna av Emma Watson.

Hermione är född 19 september 1979 och eftersom man måste vara 11 år för att börja på Hogwarts måste man även vara 11 år den 1 september, detta var alltså inte Hermione och hon fick därför börja på Hogwarts ett år senare)(hon är född ett år före Harry och Ron...)[1]. Hermione är en mycket flitig elev i Gryffindors elevhem. På ett prov i första boken får hon 112%. Hon har yvigt brunt hår, bruna ögon och i de första tre böckerna lite för stora tänder. I Harry Potter och den flammande bägaren passar hon på att krympa framtänderna en aning, efter en duell med Malfoy och Harry.

I den tredje boken köper Hermione en katt, Krumben som försöker äta upp Rons tama råtta, Scabbers, hela tiden. Ron och Hermione bråkar mycket om detta, men senare visar sig Scabbers vara dödsätaren Peter Pettigrew.

I den fjärde boken har hon en romans med Viktor Krum, vilket irriterar Ron och leder till ett bråk mellan dem.

Hon hjälper Harry med alla uppgifter i trekampsturneringen och hjälper honom och Ron med läxorna, om än irriterat och lite motvilligt. Hon bråkar ofta med Ron, men de är ändå mycket bra vänner, så pass att det länge spekulerats om ifall de också har en hemlig romans. I sjunde visar sig detta vara sant.

Hermione har ända sedan tredje året på Hogwarts ogillat Trelawney som är lärare i spådomskonst. Under tredje året hoppade hon även av kursen i spådomskonst runt påsk, som Trelawney förutspått under deras första lektion ("... vid påsktid kommer en av er att lämna oss för alltid").

I femte boken avslöjar hon att hatten hade tänkte placera henne i Ravenclaw, men valde sedan Gryffindor.

I den sjätte boken låtsas hon vara ihop med Cormac McLaggen ett tag, bara för att göra Ron svartsjuk när han har ett väldigt fysiskt ”hångel-förhållande” med Lavender Brown. De blir dock sams igen efter att Ron har blivit förgiftad.

Hermione och Ron har i epilogen i slutet av den sjunde boken gift sig och fått två barn tillsammans; dottern Rose, som tros vara 11 år, och den två år yngre sonen Hugo. Rose tros vara lika gammal som Harrys och Ginnys son Albus samt Dracos son Scorpius.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.hp-lexicon.org/wizards/granger.html