Heroisk fantasy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Heroisk fantasy eller high fantasy (efter engelskans begrepp med samma namn) kallas den gren av fantasy-litteraturen där en osannolikt stark hjälte kämpar emot en övermakt, ofta i form av monster, troll, häxor eller imperier eller allt detta i ett. Den är den vanligaste formen av fantasy och har ofta stilmässiga kopplingar till medeltiden.[1]

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Urtypen är Robert E. Howards Conan-berättelser, och liksom dessa utspelas heroisk fantasy ofta men inte alltid i ett tänkt mytiskt förflutet till vår faktiska historia. Heroisk fantasy är i många sammanhang i stort detsamma som fantasy eftersom heroiska inslag finns i en mångfald av böcker. Å andra sidan kan den ofta ha ironiska drag som i Fritz Leibers berättelser om Fafhrd och Grey Mouser, en svit om sju romaner. Även J. R. R. Tolkiens[1] Sagan om ringen innehåller heroiska moment, låt vara att hjältarna är små.

Å andra sidan behöver fantasy inte vara heroisk. Inslagen av heroism kan också skifta. Science fiction och fantasy har också mellanformer i form av science fantasy. Ett exempel är Jack Vances The Dying Earth och flera andra episodromaner som utspelas i en så avlägsen framtid att vetenskap blivit magi eller tvärtom. Även här finns ofta parodiskt hållna heroiska inslag. Gränsdragningen mellan heroisk fantasy och sword and sorcery är oklar. Conan-berättelserna tenderar att hänföras till båda. Ytterligare en för genren typisk författare är David Eddings[1].

Heroisk fantasy ges ofta ut i långa bokserier.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] fantasy i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 19 december 2016.
  • John-Henri Holmberg, Fantasy, fantasylitteraturens historia, motiv och författare, Replik 1995.
  • John Grant and John Clute, The Encyclopedia of Fantasy, "Heroic fantasy", s. 464 ISBN 0-312-19869-8