Herschelteleskopet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Herschelteleskopet
En konstnärs bild av Herschelteleskopet
En konstnärs bild av Herschelteleskopet
Allmän information
Status Avslutat
Organisation ESA, NASA
NSSDC ID 2009-026A
Läge L₂
Uppskjutning 14 maj 2009, 13:12:02 UTC
Uppskjutnings-farkost Ariane 5 ECA
Våglängd 60–670 µm
Rymdteleskopets egenskaper
Massa 3 300 kg
Teleskopstyp Ritchey-Chrétien
Ljussamlande yta 9.6 m²
Fokal längd 28.5 m

Herschelteleskopet, Herschel Space Observatory, är ett av ESA utvecklat rymdteleskop som i infraröd strålning bland annat ska undersöka molekylmoln men även nyfödda galaxer.

Rymdfarkosten transporterades till Franska Guyana på ett Antonov An-124 fraktflygplan den 10 februari 2009. Uppskjutningen gjordes från Centre Spatial Guyanais i Kourou den 14 maj 2009 tillsammans med Planckteleskopet med hjälp av en Ariane 5-raket. Begge teleskopen är placerade i jordens L2-punkt, 1,5 mn kilometer från jorden i motsatt riktning av solen. Herschelteleskopet har en spegel med 3,5 m diameter, vilket är den hittills största som skickats upp i rymden.

Uppdraget har fått sitt namn efter Sir William Herschel, som upptäckte det infraröda spektrumet.

Instrumentering[redigera | redigera wikitext]

Uppdraget arbetsnamn var Far Infrared and Sub-millimetre Telescope (FIRST), därför att det blir det första rymdteleskopet som täcker såväl det infraröda som submillimeter våglängdsbanden (60 - 670 µm).[1]

Vetenskapligt uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Herschel inriktas på att samla ljus såväl från objekt i Solsystemet som från Vintergatan i övrigt som från extragalaktiska objekt miljarder ljusår avlägsna. Teleskopet har anförtrotts fyra primära undersökningsområden inom infrarödastronomi:[1]


Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Herschel”. European Space Agency Science & Technology. http://sci.esa.int/science-e/www/area/index.cfm?fareaid=16. Läst 13 mars 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]