Heta arbeten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Heta arbeten är ett samlingsnamn för arbeten som görs med metoder som kan starta bränder, till exempel svetsning. Även andra arbeten som skapar gnistor eller alstrar värme räknas som heta arbeten.

För att få arbeta med heta arbeten på tillfälliga arbetsplatser i Sverige och försäkringar ska gälla så måste man vara certifierad av brandskyddsföreningen Sverige eller SVEBRA utbildning, eller motsvarande organisationer i de andra nordiska länderna utom Island, och ha ett skriftligt eller digitalt[1] tillstånd utfärdat av en tillståndsansvarig. Certifikatet gäller i fem år[2] och måste efter det förnyas. Arbeten i verkstadslokaler eller andra anpassade lokaler kräver ingen certifiering eller att tillstånd utfärdas vid arbete. Försäkringar för villor och fritidshus saknar skrivningar om krav på utfärdade tillstånd eller certifiering. Det innebär att ägaren kan utföra hetarbeten utan att vara certifierad, men en entreprenör måste följa sina försäkringsvillkor och detta innebär att entreprenören måste ha ett tillstånd utfärdad av en tillståndsansvarig vid arbete i en villa eller fritidshus. Arbetena ska utföras på ett sätt så att brand inte kan uppstå om privatpersonen utför arbetena själv. Även jordbruk har egna regler för Heta Arbeten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [hetaarbeten.se/sv/aktuellt/digital-tillstands--och-kontrollista/ ”Nyhet! Digital tillstånd- och kontrollista Heta Arbeten”]. hetaarbeten.se/sv/aktuellt/digital-tillstands--och-kontrollista/. Läst 7 september 2019. 
  2. ^ ”Om heta arbeten”. Arkiverad från originalet den 2 april 2015. https://web.archive.org/web/20150402103346/http://hetaarbeten.nu/om-heta-arbeten/. Läst 3 mars 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]