Hetepsekhemui

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Titulatur för Hetepsekhemui
Abydos Koenigsliste 9-14-2.jpg
Hetepsekhemuis namn i Abydoslistan
Födelsenamn
D58DAG43P11

Bedjau / Baunetjer
B(w)ḏ3w
Horusnamn
G5
R4
S42 S42
Srxtail2.GIF
Hetep-sekhemui
Ḥtp-sḫm.wj
de två makterna är nöjda
Nebtinamn
G16
sR4
Z1
Hetep-nebti
Ḥtp-nbtj
de två härskarinnorna är nöjda
Turinpapyrusen (Nr.2.20)
HASHHASHG30R4
Z2
V11AG7

... Bau-hetepju
...-B3w-ḥtpjw
... Ba är nöjd
(med determinativ för en kung)
Abydoslistan (Nr.9)
Hiero Ca1.svg
D58DAG43P11
Hiero Ca2.svg
Bedjau [H 1]
B(w)ḏ3w
Sakkaratabletten (Nr.3)
Hiero Ca1.svg
nTrG30
Hiero Ca2.svg
Bau-netjer
B3w-nṯr
Ba är nöjd
Grekiska Manetho-varianter:
Africanus: Boethos [H 2]
Eusebios: Bochos [H 3]

Hetepsekhemui (alternativt Hotepsekhemwy, mer korrekt Hor-Hetepsekhemui) är horusnamnet på den första faraonen av den Andra dynastin och regerade troligen omkring 2855 f. Kr. Det finns bara väldigt knapphändiga uppgifter om hans regeringstid.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Hetepsekhemui hade en son vid namn Perneb men hans efterträdare var Nebre, som troligen var hans bror eller son. Det är okänt om han var besläktad med den gamla Thinitiska grenen av härskare eller inte. Han var dock svärson till Ka genom giftermål med en prinsessa. Oavsett detta så offrade han till minnet av honom och var möjligtvis ansvarig för Kas begravning.

Regeringstid[redigera | redigera wikitext]

Samtida fynd tyder på att det var inte var utan svårigheter som Hetepsekhemui övertog tronen efter Ka. Fynd från Abydos visar att en viss Seneferka och en nästan helt okänd kung "Fågel" samregerade i mellan ett och tre år. De verkar ha bråkat internt om tronen när Hetepsekhemui tog tillfället i akt och avslutade maktkampen till sin fördel. Detta stöds av hans ovanliga horusnamn som betonar att de två halvorna Nedre och Övre Egypten är nöjda.

Hur länge han regerade är okänt. Enligt Turinpapyrusen regerade han i hela 95 år men eftersom ingen Sed-festival omnämns någonstans var det troligen mindre än 30 år.[1] Konflikter mellan Horus och Set-fraktionerna i samhället var ansträngda och hotade splittra landet. Sigill med "Hetepsekhemui" har hittats utanför Kas grav i Abydos. Enligt Manetho (via Africanus) så öppnades en avgrund (jordbävning?) vid Bubastis under hans 38:e regeringsår vilken orsakade många dödsoffer.

Grav[redigera | redigera wikitext]

Som begravningsplats valde han inte den traditionella nekropolen Peqer nära Abydos, utan istället Sakkara. Hans grav ligger under jord sidan om Unas pyramid under gångbron som leder till pyramiden. Hetepsekhemuis gravbyggnad demolerades totalt vid bygget av Unas pyramid men tack vare att han för första gången i världshistorien lät hugga graven direkt ur berget överlevde den. Gravplatsen hittades av en slump 1902 av italienske arkeologen Alessandro Barsanti.

I graven fann man sigill med Hetepsekhemuis namn innan graven förseglades igen efter mått tagits. Den har inte undersökts på över 100 år. Konstruktionen är 120 meter lång och 40 meter bred med över 70 magasinsrum. Sigill från både Hetepsekhemui och Nebre har hittats där. Det kan även tyda på att detta kanske var Nebres grav eftersom gravplatsen för Hetepsekhemui inte är lokaliserad och kanske befinner sig någon annanstans i området.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nabil Swelim: Some Problems on the History of Egytological Society of Alexandria. s. 67-77.

Titulatur referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Det sista tecknet har osäker betydelse
  2. ^ Regerade enligt Africanus i 38 år.
  3. ^ Ingen regeringstid nämnd.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1
  • Peter Clayton: Chronicle of the Pharaohs, Thames and Hudson Ltd, 2006Företrädare
Ka
Kung av Egypten
2:a dynastin
Efterträdare
Nebre