Hicka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hicka
latin: singultus
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 R06.6
ICD-9 786.8
DiseasesDB 5887
MedlinePlus 003068
eMedicine emerg/252 
MeSH engelsk
Hicka

Hicka betecknar oönskade, upprepade medfödda reflexsammandragningar i mellangärdet. Den plötsliga luftströmmen ner i lungorna får stämbanden att slå ihop varvid det hickande ljudet uppstår.

Man vet inte säkert varför hicka uppstår, men vissa aktiviteter såsom att under en längre tid ha utsatts för kyla, äta hastigt, skratta, svälja luft, dricka kall dryck tillsammans med varm mat, äta mycket varm eller starkt kryddad mat, nikotin eller att hosta kan orsaka hicka.

Enligt FASS finns det ingen bra behandling för hicka.[1] Det finns dock olika huskurer mot hicka som ibland påstås vara effektiva. En metod är att dricka kallt vatten, gärna från glasets bortre kant, dvs upp och ner.[2][1] Det psykologiska tricket att sitta avslappnad, med lugna regelbundna andetag och helt enkelt själv försöka att inducera hickan, har gott stöd inom den kognitiva beteendeterapin. Att stimulera kräkreflexen genom att stoppa fingrarna i halsen är en obehaglig men i vissa fall effektiv metod. En annan är att återandas i påse för att höja koldioxidhalten i blodet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Hicka, fass.se, läst 2009-11-18
  2. ^ Hicka, Vårdguiden, läst 2009-1118