High-Definition Multimedia Interface

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Logotyp för HDMI
HDMI-kabel.
HDMI-kabel.

High-Definition Multimedia Interface, förkortat HDMI, är en sladdkontakt (eller med andra ord ett "gränssnitt" eller "interface" på engelska) för överföring av okomprimerade digitala ljud- och bildsignaler i en och samma kabel. Ett vanligt exempel är från exempelvis en digitalbox eller en blu-ray-spelare till en TV.

Ljudet i HDMI kan vara alltifrån enkel mono till flerkanals precisionsljud som till exempel DTS HD Master Audio (bara det är i digitalt format).

Bildsignalen överförs på liknande sätt som i Digital Visual Interface (DVI). Kablar för HDMI finns i fem versioner, Standard, Standard with Ethernet, Standard for Automotive, High-Speed och High-Speed with Ethernet [1]. Det finns också fem kontakt-typer, till exempel en med 19 pinnar som kallas Type-A och en med 29 pinnar som kallas Type-B. Den senare är tänkt för bilder med en upplösning större än 1080p.

Blu-ray och digitalboxar brukar uteslutande använda HDMI, särskilt digitalboxar med inbyggd hårddisk och CA-moduler för kortläsare - dvs abonnemangskanaler. Dock kommer flertalet av de nya DVB-T digitalboxarna utan CA-moduler men med MPEG4-avkodning, fortsätta att fungera med SCART till exempel för anslutning till DVD-inspelare med eller utan hårddisk. Endast när det handlar om kodade kanaler för till exempel Boxer och Viasat kommer det krävas stöd för det kopieringsskydd som kallas HDCP.

HDTV-märkt utrustning och utrustning med HDMI-kontakter stödjer inte automatiskt HDCP, men HDCP är ett krav för HD Ready-märkning.

Om man prenumererar på betal-TV i någon form som inte har stöd för HDCP men likväl använder HDMI istället för SCART, kan dessa kanaler fungera utan problem, eller visa lägre materialkvalitet eller inte visa något material alls. Detta är upp till upphovsrättsinnehavaren att avgöra.

Detta kopieringsskydd låter upphovsrättsinnehavaren bestämma var, när och hur materialet får användas.

HDMI-standarden ägs, licensieras och utvecklas av HDMI Licensing, LLC, ett företag grundat av Hitachi, Panasonic, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson och Toshiba. [2]

I senare versioner, som till exempel HDMI 1.3[3], har bland annat överföringskapaciteten ökat från 4,95 till 10,2 Gbit/s, vilket medger ökad bildfrekvens och färgdjup. HDMI 1.3 stödjer Dolby TrueHD och DTS-HD. Dessutom ingår automatisk synkronisering av bild och ljud ("lip-synch"), samt en alternativ mindre kontakt för små apparater. HDMI 1.3 är bakåtkompatibel med HDMI 1.1.

HDMI Licensing, som är ansvariga för licensiering av High-Definition Multimedia Interface-specifikationen (HDMI), tar ut en årlig administrationsavgift som 2012 låg på 10 000 US$ för företag som tillverkar HDMI-produkter. [4]

Versioner[redigera | redigera wikitext]

HDMI standarden har utvecklats med tiden och finns i ett flertal versioner. Nya versioner är bakåtkompatibla med äldre.

HDMI 1.0[redigera | redigera wikitext]

December 2002. Enkelkabels digital audio/videoanslutning med en maximal bitrate på 4,9 Gbps. Stödjer upp till 165 Megapixlar per sekund av video (1080p @ 60 Hz eller UXGA) och 8-kanals / 192 kHz / 24-bitars ljud.

HDMI 1.1[redigera | redigera wikitext]

Maj 2004. Stöd för DVD-Audio tillkommer.

HDMI 1.2[redigera | redigera wikitext]

Augusti 2005. Egenskaper och kapacitet för användning i både CE och PC industrin. Specifikt innehåll: Stöd för bit audio format, till exempel SuperAudio CD DSD (Direct Stream Digital). SuperAudio CD, kallas även SACD, är ljudskivor i högre kvalitet än vanliga CD skivor och kräver att CD/DVD spelaren har stöd för denna teknik. Bättre stöd för tillgänglig och framtida PC med HDMI utgångar. Bland annat tillgänglighet för att använda HDMI typ A kontakt för PC källor och skärmar med fullt stöd för PC video format, möjlighet för PC källor och skärmar att använda native RGB färgrymd och valfrihet att växla till YCbCe CE färgrymd. Krav för HDMI v1.2 och senare skärmar att stödja framtida lågvoltkällor, som till exempel produkter baserade på PCI Express I/O-teknik. [5]

HDMI 1.2a[redigera | redigera wikitext]

December 2005.

1 - Consumer Electronic Control (CEC) egenskaper och interaktivitet samt CEC förenlighetstest är nu helt specificerade.

2 - (CTS) HDMI Compliance Test Specification version 1.2a skapas, som innehåller ett CEC tillägg. HDMI CTS 1.2a blir uppdaterat för teknisk enhetlighet med både HDMI Specifikation 1.2a och den nyligen släppta HDMI Specifikation 1.2.

3 - Mest framträdande är att CTS 1.2a innehåller ytterligare kabel och anslutnings tester samt Authorized Testing Center (ATC)som kräver att få testa nya produkter. Specifikt så måste tillverkare som certifiera sina kablar enligt HDMI 1.2a, lämna in den nya kabeln till ATC för test, om den är längre än tidigare testade kablar.

4 - Dessutom så har, HDMI Licensing, LLC en förteckning över tillåtna kontakter. För att en produkt ska godkännas enligt CTS 1.2a via en ATC så måste samtliga anslutningar/kontakter finnas med i denna förteckning. Om tillverkaren/säljaren vill lägga till en ny anslutning/kontakt till förteckningen, måste de överlämna samtliga godkända testresultat till ATC eller HDMI Licensing, LLC.

HDMI 1.3[redigera | redigera wikitext]

Juni 2006.

1 - Högre hastighet: HDMI 1.3 ökar sin enkellänk bandbredd till 340 MHz (10,2 Gbps) för att stödja framtida HD skärmar.(Tidigare version gav endast 4,95 Gbps) Det handlar om högre upplösning, färgdjup och uppdateringsfrekvens. Dessutom finns det förberett i HDMI 1.3, specifikationer för att framtida versioner av HDMI ska kunna nå ännu högre hastigheter.

2 - Färgdjup (Deep Color): HDMI 1.3 stödjer 10-, 12- och 16-bitar färgdjup, både RGB och YCbCr. Markant ökning från tidigare version som stödde 8-bitar. Detta ger möjlighet att representera miljarder färgnyanser.

3 - Bredare färgrymd: HDMI 1.3 ger stöd för x.v.Color™ som är konsumentbenämningen för IEC 61966-2-4 xvYCC färgstandard. Denna standard undanröjer tidigare begränsningar i färgrymd och möjliggör visning av alla färger som det mänskliga ögat kan uppfatta.

4 - Ny minikontakt: Små bärbara produkter som HD camcorder (handhållen videokamera med HD-upplösning) och digitalkameror kräver sömlös anslutning till HDTV-skärmar. HDMI 1.3 innehåller en ny mindre kontakt för dessa produkter.

5 - Synkronisering av bild och ljud (Lip Sync): När hemelektroniken börjar använda mer komplexa digitala signalprocesser för att öka klarhet och detaljrikedom i inspelat material, så ökar kraven på att ljud och bild synkroniseras automatiskt. HDMI 1.3 innehåller specifikationer för denna funktionalitet.

6 - Nya HD förlustfria ljudformat (Lossless HD): Förutom HDMI:s nuvarande förmåga att stödja hög bandbredd med okomprimerat digitalt ljud och alla tillgängliga komprimeringsformat (som Dolby® Digital och DTS®) (Digital Theatre Systems), så får man via HDMI 1.3 ytterligare stöd för de nya förlustfria ljudkomprimeringsformaten Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio™ och DTS-HD High Resolution Audio. De nya formaten finns ofta, men inte alltid, på Blu ray och HD DVD.

HDMI 1.4[redigera | redigera wikitext]

5 juni 2009

1 - Inbyggd kanal i HDMI-kabeln för internetuppkoppling i högst 100 Mbit/s. Fulla namnet är HDMI Ethernet Channel, även förkortat HEC. Denna funktion medför att separat internetkabel ej behövs.

2 - Högsta upplösningen höjs till 4096 x 2160 i högst 30 Hz.

3 - Framtida stöd för återgivning av 3D-media och optimering av bilden beroende på vad som visas.

4 - Ljudåterkoppling, medför att en TV-skärm med inbyggd TV-mottagare kan skicka ljud till ansluten förstärkare så att separat ljudkabel ej behövs.

[6]

Skillnaden mellan HDMI 1.3 och HDMI 1.3a, eller 1.3b[redigera | redigera wikitext]

För konsumenten finns det ingen skillnad. Dessa mindre förändringar i specifikationen handlar om tillverknings- och testningsfrågor och förändrar inte egenskaper eller funktionalitet. Dessutom arbetar kontrollorganet, HDMI Licensing LLC, aktivt tillsammans med tillverkarledet för att minska förvirringen i konsumentledet. Detta genom att lägga mindre vikt på versionsnumrering till förmån för att fokusera på den specifika produktens egenskaper och funktioner.[7]

Vad gäller HDMI-kablar så finns det inget som heter "version 1.3"-kabel, eller "1.4-kabel" och så vidare. Detta är enbart ett marknadsföringsknep från återförsäljare av HDMI-kablar. De enda märkningar av HDMI-kabel som gäller är "Standard" eller "High Speed", och under 10 meter så fungerar "Standard"-kabel oftast helt utan problem. [1]

Skillnaden mellan aktiv HDMI och passiv HDMI[redigera | redigera wikitext]

Begreppen aktiv och passiv finns inte i specifikationerna för test. Skillnaden handlar om HDMI-kablar. Aktiv HDMI-kabel har inbyggd elektronik för att tillåta längre kabellängder (i dagsläget över 15 meter), och dessa behöver egen strömförsörjning. Passiv HDMI är ren kabel som beroende på kvalitet i bland annat skärmning kan distribuera signalen upp till ca 15 meter. [7]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] hdmi.org Buying Guide
  2. ^ hdmi.org Founders
  3. ^ HDMI 1.3
  4. ^ hdmi.org Terms
  5. ^ hdmi.org
  6. ^ HDMI.org. ”Introducing HDMI 1.4”. Introducing HDMI 1.4. HDMI Licensing, LLC. http://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/index.aspx. Läst 11 februari 2011. 
  7. ^ [a b] hdmi.org kb#12

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]