High-definition video

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

High-definition video (HD) är video med högre upplösning och kvalité än standard-definition. Det finns ingen standardiserad mening för high-definition, men i allmänhet är det en videobild med betydligt fler än 480 horisontella linjer (Nordamerika) eller 576 horisontella linjer (Europa). 480 är i allmänhet det minsta även om de flesta system avsevärt överstiger det. Bilder på standard upplösning tagna på snabbare takt än normalt (60 bilder/sekund (Nordamerika), 50 bilder/sekund (Europa)) av en höghastighetskamera kan anses vara high-definition i vissa sammanhang. Vissa tv-serie som filmas i high-definition video är gjorda för att se ut som om de har spelats in på film, en teknik som ofta kallas "filmizing" eller "film look".

Format[redigera | redigera wikitext]

Vanliga format för high-definition video är 720p, 1080p och 1440p (även känd som 2,5k). Andra format är 2160p (även känd som 4k) och 4320p (även känd som 8k).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, High-definition video, 31 juli 2016.

Se även[redigera | redigera wikitext]