Hilda Nilsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hilda Nilsson
Hilda Nilsson (1).jpg
Personlig information
Född24 maj 1876
Tirup, Skåne i Sverige
Död10 augusti 1917 (41 år)
Landskrona citadell, Landskrona, Sverige
DödsorsakSjälvmord
Åtalad förSeriemord
Dömd förDödsstraff
StraffDödsstraff omvandlat till livstids fängelse

Hilda Nilsson, född Lagerstedt 24 maj 1876 i Tirup, Svalövs kommun, död 10 augusti 1917[1], var en svensk seriemördare, känd som "änglamakerskan på Bruksgatan". Hon dömdes år 1917 för mord på sju barn och dråp av ett.

Rättegången som inleddes den 2 juni 1917, med uppehåll för sinnesundersökning, slutade den 14 juni 1917 med att hon dömdes till döden. Hon förekom dock ytterligare rättsliga processer genom att ta livet av sig då hon befann sig i rättsligt förvar på Landskrona citadell genom att hänga sig med en snara av en linneduk fastbunden vid cellfönstret. Hilda Nilsson betraktas som Sveriges värsta kvinnliga seriemördare.[2]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Hilda Nilsson bodde i Helsingborg. Hon och hennes man hade stora skulder, och behövde ett sätt att kunna betala dessa skulder, som vid tiden ofta drevs in på laglöst sätt. Nilsson började då mot betalning att ta emot spädbarn från mödrar som fött barnet utom äktenskapet. Den lilla summa som erhölls var dock långt ifrån tillräcklig för att vårda ett barn, och Hilda Nilsson började då en verksamhet där hon erhöll barnen för att sedan ta deras liv kort efter betalning. Detta var möjligt då myndigheterna sällan eller aldrig kände till barnets existens och då mödrarna ofta inte ville träffa sina bortlämnade barn.

Morden[redigera | redigera wikitext]

Ett sätt på vilket hon tog livet av sina fosterbarn var att lägga dem i en badbalja för att sedan lägga tunga objekt ovanpå barnet, såsom en tvättbräda och en kolhink. Hon lämnade sedan rummet för att återvända ett par timmar senare och då finna barnet dött. Hilda Nilsson brände sedan barnets kropp.

Nilsson lyckades genomföra ett stort antal övertaganden utan att bli påkommen som änglamakerska, ett inte helt okänt sätt för fattiga kvinnor att få pengar. Det som skilde Nilsson från flertalet andra änglamakerskor var att hon valde att aktivt ta livet av sina fosterbarn, medan de flesta andra enbart lät barnen leva i misär och svält, varigenom de på så vis dog. Detta sätt gjorde att många mödrar tvekade att lämna bort sina barn till dessa miserabla förhållanden och änglamakerskorna avslöjades relativt fort. Men då Nilsson hade ett fint och rent hem utan andra barn, trodde många att deras barn skulle få en god uppväxt hos Nilsson, varigenom hennes verksamhet kunde fortgå.

Upptäckt och rättsprocess[redigera | redigera wikitext]

Nilssons verksamhet avslöjades när Blenda Henricsson, en mor som trots skammen av att ha fött ett oäkta barn, ville ha kontakt med sitt bortlämnade barn. När hon inte fick det av "Anna Nilsson", ett namn Hilda Nilsson använde sig av när hon hade fått kontakt med Blenda Henricsson, började Hilda Nilssons tid i frihet att gå mot sitt slut. Henricsson bad polisen undersöka saken och snart rullades historien om änglamakerskan upp.

Hilda Nilsson dömdes till döden för att ha dödat 8 barn den 13 juni 1917 av Helsingborgs rådhusrätt. Innan straffet verkställdes tog hon sitt eget liv genom hängning. Samma dag hade dock domstolen i enlighet med ny praxis valt att omvandla dödsstraffet till livstid i fångenskap, något som Nilsson vid tagandet av sitt liv ej var medveten om. Hon var den sista dödsdömda svensk som inte benådades.[3]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

2021 kom kortfilmen "HILDA[4]" baserad på djupgående research om Hilda Nilssons liv, i regi av EliSophie Andrée. [5]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]