Hildasholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hildasholm
Hildasholm May 2018 03.jpg
Hildasholm.
Information
Typ av museumFörfattarmuseum
PlatsLeksand, Sverige Sverige
Etablerat1906[1]
Webbplats
http://www.hildasholm.org/se

Hildasholm är en herrgårdsliknande egendom i Leksand som ritades av arkitekten Torben Grut och uppfördes under åren 19101911 för den kände läkaren och livmedikus Axel Munthe och hans hustru Hilda. I närheten av Leksands kyrka lät Munthe uppföra huset som fick namnet Stengården. Enligt familjetraditionen gav han Stengården i morgongåva till sin engelska hustru Hilda, född Pennington-Mellor. Egendomen har efter hennes död 1967 fått namnet Hildasholm.

Hildasholm ägs och förvaltas sedan 1980 av en stiftelse där ättlingar till Axel och Hilda Munthe, Zornsamlingarna i Mora, Leksands kommun och Leksands församling ingår. Det var Axel och Hilda Munthes son Malcolm Munthe som skänkte huset med allt det värdefulla innehållet till den då nybildade stiftelsen. Hildasholm blev förklarat som byggnadsminne 1988. En mycket omfattande restaurering av hela anläggningen kallad operation "Rädda Hildasholm", skedde under åren 1994–99 i samarbete mellan stiftelsen och länsstyrelsen i Dalarnas län. Upprustningen finansierades med hjälp av stora bidrag från länsstyrelsen, EU:s strukturfond och länsarbetsnämnden.

Trädgårdarna som anlades av Hilda Munthe när huset var nybyggt har i huvudsak bestått. I söderläge finns det en, med tanke på klimatet, överraskande blomsterprakt, med inspiration från England och Frankrike. I norrläge finns figurklippta granar. Under sommaren 2004 anlades två nya trädgårdar på Hildasholm. Den ena är en köksträdgård som har återskapats på samma plats som på Hilda Munthes tid under 1920- och 30-talen. Trädgården är en traditionell svensk köksträdgård med ärter, morötter, lök, rotfrukter och blommor. Som komplement till denna anlades, på en annan plats, en ny trädgård med medicinalväxter i Axel Munthes anda.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Lista över byggnadsminnen i Dalarnas län

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


  1. ^ Wiki Loves Monuments databas, 6 maj 2017