Hillsborougholyckan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Minnesmärke vid Hillsborough.

Hillsborougholyckan inträffade den 15 april 1989 på Hillsborough Stadium då 96 Liverpool FC-fans miste livet. Olyckan skedde då Liverpool FC mötte Nottingham Forest FC i FA-cupens semifinal. Över 25 000 kopites (Liverpoolanhängare) hade åkt dit för att stödja sitt lag på bortaplan och strax efter avspark klämdes supportrarna ihjäl på ståplatsläktaren. Efter olyckan tillsattes en utredning under ledning av Lord Justice Taylor för att fastställa orsakerna till olyckan. Utredningen resulterade bland annat i en rapport en månad efter olyckan, den så kallade Taylor-rapporten, med rekommendationer om säkerheten kring fotbollsmatcher. Som resultat togs staket framför fansen bort och alla arenor omvandlas till sittplatsarenor.

En oberoende panel, tillsatt av regeringen, publicerade en ny rapport om olyckan den 12 september 2012. I rapporten framkommer det att polis och myndigheter försökte mörklägga sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för att 96 människor miste livet. Rapporten från 2012 ledde till en ny utredning. Den 26 april 2016 fastslogs det av en jury att det var polisens försummelse som hade orsakat olyckan.[1]

Vid Anfield finns idag Hillsborough Memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna. Där brinner även en eld som aldrig släcks.

Händelseförlopp[redigera | redigera wikitext]

Lördagen den 15 april 1989 skulle Liverpool FC möta Nottingham Forest FC i semifinalen i FA-cupen. Semifinalen spelas av tradition på neutral plan för att inte gynna något av lagen. Matchen gick på Hillsborough i Sheffield där samma lag hade mötts föregående år utan incidenter.

Vid den här tiden hade de flesta arenor höga staket mellan åskådarna och planen för att förhindra den huliganism som hade plågat sporten i många år. Huliganerna var särskilt våldsamma i England där planinvasioner och att kasta in föremål på planen var vanligt. Huliganer var inte orsaken till olyckan men staketet skulle senare pekas ut som en av de bidragande orsakerna till olyckan.

Hillsborough hade som brukligt skilda sektioner för de olika lagens supportrar. Liverpoolfansen hade blivit tilldelade Leppings Lane End. Avspark skulle ske klockan 15.00 men på grund av flera olika faktorer, bland annat trafikproblem, kom många Liverpoolfans senare än vanligt till matchen. Mellan 14.00 och 14.45 blev det en ordentlig folksamling i det lilla området utanför vändkorsen vid Leppings Lane End och alla var ivriga att få komma in på arenan innan matchen började. En flaskhals uppstod vid ingången då fler personer kom än som kunde tas in på arenan. Med uppskattningsvis 5 000 fans som försökte ta sig genom vändkorsen ledde till en farlig situation och polisen beslöt att öppna grindarna som normalt används då folket ska ut från arenan. Det resulterade i att hundra- eller tusentals fans kom in till den redan överfulla läktarsektionen och de som stod längst fram pressades mot staketet. De som kom in var inte medvetna om problemen vid staketet. Normalt sett stod poliser eller publikvärdar vid ingången för att dirigera publiken ut åt sidorna, men inte denna gång. Under en tid upptäcktes inte problemet av några andra än de drabbade; det var inte förrän 15.06 när domaren, på inrådan av polisen, stoppade matchen - ett par minuter efter att fansen börjat klättra över staketen. Nu hade en liten port öppnat sig i staketet och några räddade sig den vägen, andra drogs upp av andra fans till West Stand ovanför Leppings Lane.

Fortfarande var de ansvariga för matchen mycket förvirrade över vad som hände. Polisen antog först att man såg en planinvasion och satte in förstärkningar för att hålla folk borta från planen istället för att hjälpa dem ut. Fansen var packade så tätt att flera dog medan de fortfarande stod upp. Planen fylldes snabbt med folk som kippade efter andan eller hade klämskador samt med kropparna av de döda. Det tog lång tid för polisen att inse omfattningen av problemet och när de väl gjorde det blev ambulanserna överbelastade. Fansen hjälpte till så gott de kunde, många försökte ge hjärt-lungräddning och några använde reklamskyltar som bårar.

Då dessa händelser utspelade sig användes några poliser fortfarande till att bilda kedja vid mittlinjen för att hindra fansen från att nå Nottingham Forest-fansen på andra sidan. Några försökte bryta igenom kedjan för att få skadade supportrar till ambulanser.

Totalt klämdes 96 personer ihjäl och 766 blev skadade. Tony Bland överlevde nästan fyra år i koma innan dödstalet fick höjas till 96.

Utredning[redigera | redigera wikitext]

Taylorrapporten[redigera | redigera wikitext]

Efter olyckan utsågs Lord Justice Taylor till att leda en utredning om vad som hade varit orsakerna till olyckan. Taylors utredningsgrupp arbetade i 31 dagar och publicerade två rapporter, en interimsrapport som behandlade händelserna den 15 april och en avslutande rapport som gav allmänna rekommendationer om säkerheten kring fotbollsmatcher. Resultatet blev att staket framför fansen togs bort och alla arenor omvandlas till sittplatsarenor. Detta blev känt som Taylor-rapporten.

Det blev mycket debatt över några detaljer i olyckan; särskilt beslutet att öppna grindarna. Många tyckte att det hade varit bättre att skjuta på matchstarten som ofta hade gjorts vid andra matcher. Till sitt försvar hävdade polisen att man var på väg att tappa kontrollen utanför arenan då folk utan biljetter försökte ta sig förbi vändkorsen. Andra anklagelser mot publiken gjordes men inga tillräckliga bevis lades fram för att stödja detta och Lord Justice Taylor avfärdade dem bestämt i sin rapport.

Sheffield Wednesday kritiserades för deras låga antal vändkors vid Leppings Lane End och arenans i övrigt dåliga säkerhet. Taylorrapporten hävdade dock att det var bristen i poliskontrollen som var orsaken till olyckan. På grund av det låga antalet vändkors uppskattar man att det skulle dröjt till 15.40 innan alla skulle kommit in på arenan om inte grindarna öppnats. Gate C öppnades för att släppa in mer folk, men det totala antalet människor inne på arenan tros inte ha överstigit dess kapacitet.

Olyckan orsakades av att majoriteten av fansen gick till de centrala boxarna 3 och 4. Normalt sett skulle någon ha dirigerat fansen bort från de fulla boxarna, men inte denna dag. Officiellt var varje box kapacitet runt 2000, men den borde ha varit runt 1600 eftersom man inte uppfyllde alla säkerhetskrav. Man uppskattar att antalet människor i dessa boxar strax efter 15.00 var över 3000. Denna överbefolkning orsakade de fatala händelserna.

Hillsborough Independent Panel[redigera | redigera wikitext]

En oberoende panel, tillsatt av regeringen, publicerade en ny rapport om olyckan den 12 september 2012.[2] Panelen har under 18 månader granskat de 450 000 sidor med dokument relaterade till olyckan och kommit fram till att polis och myndigheter försökte mörklägga sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för att 96 människor miste livet.

The Hillsborough independent Panels rapport[3] visar att familjerna har haft rätt. Att fansen, de anhöriga och supportrarna har utsatts för orättvisa. Rapporter och dokument om katastrofen har ändrats för att undanhålla sanningen. Fansen har anklagats för att ha forcerat grindarna, vara fulla, attackera polisen, urinerat på och rånat de döda. Fansen har anklagats för att orsaka katastrofen.

Den brittiske premiärministern David Cameron har nu bett om ursäkt till familjerna för denna orättvisa, leda och osanning som de befunnit sig i under en period på 23 år.[4]

Några av Camerons uttalanden:

”Det som hände den dagen var fel”.

”Det var fel att de ansvariga visste att Hillsborough inte klarade säkerhetskraven men ändå lät matchen spelas”.

”Det var fel att familjerna fått vänta så länge och kämpa så hårt för att få fram sanningen”.

”Det var fel att polisen ändrade uppgifterna av vad som hände och försökte skylla på fansen”.

Dom[redigera | redigera wikitext]

Den 26 april 2016 fastslogs det av en jury att det var polisens oförsiktighet som hade orsakat olyckan.[5]

Medierapportering av The Sun[redigera | redigera wikitext]

Fyra dagar efter olyckan pryddes förstasidan av kvällstidningen The Sun med rubriken THE TRUTH (sv: sanningen) med tre underrubriker som lydde: ''Några fans rånade offren; Några fans urinerade på de modiga poliserna; Några fans slog en sjukvårdare som gjorde mun-mot-mun-metoden''. I artikeln påstod man att ''fulla Liverpoolsupportrar attackerade räddningsarbetare som försökte återuppliva offer och poliser, brandmän och ambulanspersonal blev slagna, sparkade och urinerade på. Efter detta blev tidningen bojkottad i Liverpool och många läsare sade upp prenumerationen och slutade att köpa den i affärer. Kampanjer organiserades där man uppmuntrade folk att bojkotta tidningen, vilket minskade försäljningen något.

Kelvin MacKenzie, dåvarande redaktör, förklarade reportaget 1993:

Jag ångrar Hillsborough-rapporteringen. Det var ett stort misstag. Misstaget var att tro på vad en MP (medlemmar av parlamentet) sa. Det var en Tory MP. Om han inte hade sagt det och polischefen David Duckenfield inte hade hållit med, hade vi inte publicerat det.

Denna förklaringen godtogs inte av de anhöriga. Först den 7 juli 2004 tryckte The Sun en obetingad ursäkt där man sa att man hade ''begått det värsta misstaget i sin historia''.

Efter Hillsborough Independent Panels rapport 2012 pryddes The Suns förstasida av rubriken THE REAL TRUTH (sv: den riktiga sanningen) med fyra underrubriker: ''Polisen smutskastade Liverpool-fans för att de skulle få skulden; 41 liv hade gått att rädda; The Sun ångrar artikeln 1989 djupt; offrens familjer kräver rättegång.''

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Conn, David (26 april 2016). ”The Guardian” (på en-GB). ISSN 0261-3077. http://www.theguardian.com/uk-news/2016/apr/26/hillsborough-inquests-jury-says-96-victims-were-unlawfully-killed. Läst 29 april 2016. 
  2. ^ ”Hillsborough Independent Panel - Disclosed material and Report” (på engelska). hillsborough.independent.gov.uk. 12 september 2012. Arkiverad från originalet den 13 september 2012. https://web.archive.org/web/20120913180228/http://hillsborough.independent.gov.uk/. Läst 14 september 2012. 
  3. ^ ”HillsboroughThe Report of the Hillsborough Independent Panel” (på engelska) (pdf). hillsborough.independent.gov.uk. 12 september 2012. Arkiverad från originalet den 20 september 2012. https://www.webcitation.org/6Ao8eM6w3?url=http://hillsborough.independent.gov.uk/repository/report/HIP_report.pdf. Läst 14 september 2012. 
  4. ^ ”Hillsborough papers: Cameron apology over 'double injustice'” (på engelska). www.bbc.co.uk. 12 september 2012. http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-merseyside-19543964. Läst 14 september 2012. 
  5. ^ Polisen ansvarig för de 96 dödsfallen på Hillsborough”. Sveriges Radio. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6419649. Läst 29 april 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]