Himalayamonal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Himalayamonal
Status i världen: Livskraftig (lc)
Lophophorus impejanus LC0387.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Hönsfåglar
Galliformes
Familj Fälthöns
Phasianidae
Släkte Glansfasaner
Lophophorus
Art Himalayamonal
L. impejanus
Vetenskapligt namn
§ Lophophorus impejanus
Auktor Latham, 1790
Synonymer
Himalajamonal
Himalayaglansfasan
Himalajaglansfasan
Himalayapraktfasan
Himalajapraktfasan
Hona
Hona
Hitta fler artiklar om fåglar med

Himalayamonal[1] eller himalayaglansfasan (Lophophorus impejanus) är en asiatisk fågel inom familjen fälthöns. Den lever i Himalaya och är Nepals nationalfågel där den kallas för "Danfe".

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Himalayamonalen är en av tre arter i släktet glansfasaner (Lophophorus) och den delas vanligtvis inte upp i underarter. Dock har undersökningar av populationen i nordvästra Indien visat att de saknar de vita på stjärten och att de är mycket grönare på bröstet vilket indikerar att de kanske kan röra sig om en andra underart.[2]

Utbredning, biotop och status[redigera | redigera wikitext]

Arten lever i Himalayas skogar 2 000 till 5 000 meter över havet och återfinns i Afghanistan, Pakistan, Indien, Nepal, Bhutan, Tibet och allra nordligaste Burma.[3] Den är mestadels en stannfågel men vissa populationer genomför årliga höjdförflyttningar. I sitt utbredningsområde är den ganska allmän. Arten finns i åtskilliga europeiska zoologiska trädgårdar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Hos hanen är huvudet och strupen metallgrön, överhalsen och nacken purpur- eller karminröda, med rubinglans, underhalsen och ryggen bronsgröna, guldglänsande, vingtäckarna och övergumpen violett eller blåaktigt gröna, undre kroppsdelarna svarta, med bröstet i mitten skimrande i grönt och purpur. Vingpennorna är svarta och stjärten kanelröd. Honan har däremot vit strupe, blekt gulgrön fjäderdräkt med mörkbruna fläckar, vågor och band. Armpennorna och stjärten är svarta, med brungula band. Hanen är 65 cm lång och honan märkbart mindre.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Ett äldre namn är himalayapraktfasan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SOF (2008) Förslag till fullständig förteckning över svenska namn på all världens fågelarter. (pdf), http://www.sofnet.org, läst 2009-05-24
  2. ^ http://www.gbwf.org/
  3. ^ Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Glansfasanen, 1904–1926.