Himmel

Från Wikipedia
Version från den 16 maj 2016 kl. 10.42 av Luriflax (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av Lolollllsls (diskussion) till senaste version av Luriflax)
Himmel, med moln och sol.
Skuggstrålar genom moln.

Himlen är jordens atmosfär sedd från jordytan.

Himlen är blå (eller grå vid dåligt väder) på dagen och med nyanser av rött eller gult vid soluppgång och solnedgång, på grund av Rayleigh-spridning av solljus i atmosfären.[1]natten är himlen mörk och när det inte finns moln kan man se månen (när den är över horisonten) och stjärnorna (stjärnhimlen). På månen och alla andra himlakroppar som saknar atmosfär är det ständigt svart och stjärnorna syns där även i dagsljus. Himlen kan ibland definieras som den tätare zonen av en planets atmosfär.

Några av de naturfenomen som kan ses på himlen är moln, regnbågar, polarsken, blixtar och nederbörd i form av regn. Som ett resultat av mänsklig verksamhet finns smog under dagen, och ljusföroreningar under natten och ses ofta över stora städer. Ett annat fenomen kommet av människans aktivitet är de avlånga streck som flygplansmotorer kan lämna efter sig på himlen.

Inom astronomin kallas himlen också himmelssfären. Detta är en imaginär kupol på vars yta solen, stjärnor, planeter och månen tycks röra sig.

Referenser

  1. ^ Tyndall, John (25 april 1868). ”On the Blue Colour of the Sky, the Polarization of Skylight, and on the Polarization of Light by Cloudy Matter Generally”. Proceedings of the Royal Society of London "17": ss. pp. 223–233. doi:10.1098/rspl.1868.0033. 

Externa länkar