Himmel över Berlin

Från Wikipedia
Himmel över Berlin
(Der Himmel über Berlin)
GenreDrama
RegissörWim Wenders
ProducentWim Wenders
Anatole Dauman
ManusWim Wenders
Peter Handke
SkådespelareBruno Ganz
Solveig Dommartin
Otto Sander
Curt Bois
Peter Falk
OriginalmusikJürgen Kneiper
Nick Cave and the Bad Seeds
Laurie Anderson
Crime & the City Solution
ProduktionsbolagRoadmovies Filmproduktion
Argos Films
Premiär1987
Speltid127 minuter
LandTyskland Västtyskland
SpråkTyska
Engelska
Franska
Intäkter3 404 057 amerikansk dollar och 3 333 969 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Himmel över Berlin (tyska: Der Himmel über Berlin) är en västtysk dramafilm från 1987 i regi av Wim Wenders.[1] I huvudrollerna ses Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois och Peter Falk.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig i Västberlin i slutet av 1980-talet. Två änglar strövar genom staden och iakttar och lyssnar till människornas tankar, utan att själva synas eller höras. De kan inte interagera fysiskt med människornas värld, men de har en förmåga att vid behov ge tröst och ingjuta hopp. De har alltid varit i Berlin, de var där innan det fanns någon stad, innan det ens fanns människor.

Filmen ramas in av en dikt, Lied vom Kindsein, skriven av Peter Handke för filmen. Det oförstörda barnasinnet lyfts i filmen fram som idealtillstånd.[2] Barn är de enda som faktiskt kan se änglarna.

Under filmens gång stöter de på Peter Falk, i rollen som sig själv, på besök i Berlin för en film- eller tv-inspelning. Det framkommer att Peter Falk tidigare varit en ängel precis som Damiel, men avsagt sig existensen som odödlig åskådare för att istället få bli dödlig och kunna delta på riktigt i det mänskliga livet.

En av änglarna, Damiel (Bruno Ganz), förälskar sig i en cirkusartist, Marion (Solveig Dommartin). Så småningom väljer också Damiel att bli en människa, som kan interagera med världen och till slut förenas han med Marion, kvinnan som han åtrått. Samtidigt måste han lämna, Cassiel, änglavännen sedan så många år, i ensamhet.[3]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen växlar mellan färg och svartvitt. Avsnitten i färg visar världen som människorna ser den, medan de monokroma avsnitten skildrar verkligheten i änglarnas ögon.

För musiken i filmen svarar Jürgen Kneiper, Nick Cave and the Bad Seeds, Laurie Anderson, Crime & the City Solution med flera.[1] Filmen innehåller också scener från två konserter, med Crime & the City Solution respektive Nick Cave and the Bad Seeds.

Wim Wenders fortsatte berättelsen i uppföljaren Fjärran, så nära! från 1993.[4]

År 1998 gjordes också en amerikansk nyinspelning av Himmel över BerlinÄnglarnas stad, förlagd till Los Angeles, med Meg Ryan och Nicolas Cage i huvudrollerna.[3]

Himmel över Berlin har visats i SVT flera gånger, bland annat 1991, 2008, 2010 och i mars och november 2019.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Himmel över Berlin fick bland annat pris för bästa regi vid Cannesfestivalen 1987.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]