Hiro Saga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pu Jie och Hiro Saga, 1938

Hiro Saga, född 16 april 1914, död 20 juni 1987, japansk adelsdam, svägerska till kejsar Pu Yi av Manchukuo som gift med dennes bror prins Pujie. Efter äktenskapet (1938) känd som Aisin-Gioro Hiro eller Aisin-Gioro Hao.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Saga var dotter till markis Saneto Saga och utbildad vid kvinnoavdelningen av Gakushuinskolan. Hennes familj tillhörde hovadeln och var avlägset släkt med kejsarfamiljen som en gren av släkten Fujiwara. År 1937 ingick hennes fotografi bland de bilder av äktenskapskandidater som utvalts av Kwantungarmén och presenterades för Pujie då han studerade vid militärakademin. Äktenskapet arrangerades som ett sätt att göra den manchuriska kejsardynastin japansk, särskilt eftersom Pujie bror kejsaren var barnlös och hans bror alltså var tronarvinge. Bröllopet hölls i kejserliga armesalen i Kudanzaka i Tokyo 3 april 1938. I oktober flyttade de till Hsinking i Manchukuo. Deras relation tycktes vara lycklig. Paret fick två döttrar.

Vid den sovjetiska invasionen av Manchukuo under krigsslutet 1945 evakuerades maken med sin bror kejsaren med flyg, medan Hiro Saga evakuerades med sin dotter och Wanrong med tåg. Tåget blev dock tillfångataget av kinesiska kommunisttrupper och sällskapet placerades i arrest. De flyttades mellan olika polisstationer under kommunisternas strider med nationalisterna. Maken sattes i fängelse av kineserna. Hiro och hennes dotter separerades från Wan Rong och flyttades till Shanghai, varifrån de tilläts resa till Japan. År 1961 släpptes maken från kinesiskt fängelse, och Hiro fick tillåtelse av Zhou Enlai att återvända till Kina för att leva med sin man. Hon levde sedan med maken i Peking till sin död.

En TV-serie om Hiro Saga, Ruten no Ōhi - Saigo no Kōteija). visades 2003 i Japan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia