Historiska personer i Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Den här artikeln tar upp de historiska personer från den verkliga eller mytoligiska världen som finns med i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling. Antingen är personerna trollkarlar eller Mugglare. Följande karaktärer är alltså inte fiktiva, men kan i böckerna beskrivas på, eller ha gjort saker som inte stämmer in i verkligheten.

Agrippa[redigera | redigera wikitext]

Agrippa av Nettesheim
Harry Potter-rollfigur
Agrippa, Heinrich Cornelius, Nordisk familjebok.png
Information
KönMan
Huvudartikel: Agrippa av Nettesheim

Heinrich Cornelius Agrippa (14 september 14861535) har endast nämnts i Harry Potter och de vises sten, som en av karaktärerna på chokladgrodekorten. Den verkliga personen ansågs vara en magiker, mystisk författare, alkemist och astrolog.

Kirke[redigera | redigera wikitext]

Kirke
Harry Potter-rollfigur
Circe Offering the Cup to Odysseus.jpg
Information
KönKvinna
Huvudartikel: Kirke

Kirke har bara nämnts i Harry Potter och de vises sten som en av karaktärerna på chokladgrodekorten. Den grekiskt mytologiska karaktären ansågs vara en häxmästare som bodde på den mytologiska ön Aeaea.

Druidess Cliodna[redigera | redigera wikitext]

Druidess Cliodna
Harry Potter-rollfigur
Information
KönKvinna

Druidess Cliodna bara nämnts i Harry Potter och de vises sten som en av karaktärerna på chokladgrodekorten. Den verkliga karaktären ansågs vara en irländsk gudinna, och namnet stavas ofta Cliodhua.

Nicolas Flamel[redigera | redigera wikitext]

Nicolas Flamel
Harry Potter-rollfigur
Flamel.jpg
Information
KönMan
Huvudartikel: Nicolas Flamel

Nicolas Flamel (ca 13251992) medverkar i Harry Potter och de vises sten, och är baserad på den verklige franske alkemisten med samma namn. Trots att han har mycket med handlingen att göra medverkar han aldrig i person i boken.

Enligt Harry Potter-böckerna är Flamel den enda kände tillverkaren av De vises sten tillsammans med sin fru, Perenelle. De har levt i flera århundraden. Flamel och Albus Dumbledore skrev en bok om alkemi tillsammans.

Flamels sten blev intressant för Lord Voldemort då han besatt Professor Quirrell, och Dumbledore flyttade stenen från Gringotts till Hogwarts, för att förvara den säkrare. Quirrell lyckades ta sig förbi alla hinder som skyddade stenen, men Harry, Ron och Hermione listade ut att någon var efter stenen, men de misstänkte Snape.

I slutet av boken berättar Dumbledore att Flamel lagrat tillräckligt med elixir för att göra sina affärer, och därefter dö. Nicolas Flamel har sedan dess inte medverkat i serierna, och J.K. Rowling har skrivit på sin hemsida att Flamel nu är avliden.

Perenelle Flamel[redigera | redigera wikitext]

Perenelle Flamel
Harry Potter-rollfigur
Information
KönKvinna

Perenelle Flamel (1300-talet – 1992) nämns i Harry Potter och de vises sten, som fru till Nicolas Flamel som är 7 år äldre. Hon har samma namn som den verkliga karaktären, och hon medverkade aldrig i böckerna, utan nämndes bara i en bok och av Dumbledore.

Natalie McDonald[redigera | redigera wikitext]

Natalie McDonald
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
ElevhemGryffindor
Information
KönKvinna
Hårfärgantaget som blont, som den riktiga personen
Ögonfärgantaget som blå, som den riktiga personen
Blodantaget som Mugglare, som den riktiga personen

Natalie McDonald nämns endast en gång i serierna under Sorteringsceremonin i Harry Potter och den flammande bägaren. Hon sorterades till Gryffindor. Det är känt att J.K. Rowling tog med Natalie i serierna till minne av den riktiga Natalie McDonald, som var en ung flicka (9 år) som den 3 augusti 1999 dog i leukemi. Natalie var nio år och tyckte mycket om Harry Potter. En kompis till Natalie skrev till J.K. Rowling i juli 1999, i slutet av Natalies liv, och bad att hon skulle skriva om Natalie i böckerna. Då J.K. Rowling återvände från sin semester mottog hon brevet, och sade att hon "hade en dålig känsla av att det var för sent". Hon skrev ett e-mail tillbaka till Natalie, som innehöll information om utgåvan, men detta var inte förrän dagen efter Natalies död. Natalies mamma Valerie besvarade brevet, och det sägs att Valerie McDonald och J.K. Rowling nu är vänner.

Merlin[redigera | redigera wikitext]

Merlin
Harry Potter-rollfigur
The Beguiling of Merlin by Edward Burne-Jones.jpg
Information
KönMan
Huvudartikel: Merlin

Merlin är en trollkarl, först nämnd i Harry Potter och de vises sten, som en av chokladgrodekaraktärerna. Den mytologiska karaktären ansågs vara en mäktig trollkarl i Kung Arthurs legender. I Harry Potter-serien används uttrycket "Vid Merlins skägg!" flitigt av vissa trollkarlar. Merlin är med all sannolikhet grundaren till Merlin-orden där bland annat Albus Dumbledore är medlem.

Morgana[redigera | redigera wikitext]

Morgan le Fay
Harry Potter-rollfigur
Morganlfay.jpg
Information
KönKvinna
Huvudartikel: Morgan le Fay

Morgana har bara nämnts i Harry Potter och de vises sten som en av chokladgrodekaraktärerna. Den mytologiska karaktären ansågs vara en häxmästare och kan heta Morgan le Fay, Morgaine, Morgain eller Morgana.

Paracelsus[redigera | redigera wikitext]

Paracelsus
Harry Potter-rollfigur
Paracelsus 1.jpg
Information
KönMan
Huvudartikel: Paracelsus

Paracelsus (födelsenamn Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim) (11 november eller 17 december 149324 september 1541) har nämnts i två böcker, Harry Potter och de vises sten och Harry Potter och Hemligheternas kammare som en av chokladgrodekaraktärerna. Den verklige karaktären ansågs vara en berömd alkemist, fysiker och astrolog.

Ptolemaios[redigera | redigera wikitext]

Klaudios Ptolemaios
Harry Potter-rollfigur
PSM V78 D326 Ptolemy.png
Information
KönMan
Huvudartikel: Klaudios Ptolemaios

Klaudios Ptolemaios (ca 90 – ca 168), har bara nämnts i Harry Potter och de vises sten som en av chokladgrodekaraktärerna. Den verklige karaktären var en grekisktalande geograf, astronom och astrolog.

Storbritanniens Mugglarpremiärminister[redigera | redigera wikitext]

Denna fiktive karaktären, som har liknande värde som den brittiska premiärministern, får i den sjätte boken besök av Cornelius Fudge och Rufus Scrimgeour i juni 1996 på sitt eget kontor. Det är möjligt att J.K. Rowling inte menade premiärministern som någon speciell person, men om hon försökt sammanlänka den riktiga världen med den fiktiva, så är premiärministern den konservative John Major, som var premiärminister mellan 1990 till 1997. Böckerna refererar även den tidigare premiärministern som "han", men det var den kvinnliga Margaret Thatcher som var föregångare till John Major. Det är alltså möjligt att det inte finns någon koppling till verkligheten.

På den första sidan i Harry Potter och halvblodsprinsen tänkte premiärministern genom sin dag, under vilken den politiska oppositionen hade kritiserat honom och hans parti för flera katastrofer som hänt i Storbritannien. Senare under samtalet med Fudge framgår det att dessa katastroferna var Voldemorts och hans Dödsätares gärningar. Han upptäcker också att han skyddas av en trollkarl som numera arbetar på sitt eget kontor, nämligen Kingsley Shacklebolt.

Se även[redigera | redigera wikitext]