Hjärttransplantation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En hjärttransplantation är när ett hjärta transplanteras. Det är det sista alternativet vid hjärtsvikt och då det är stor risk att personen kommer att dö.

Andra sjukdomar som kan leda till att men behöver göra en hjärttransplantation är

I de flesta fall av hjärttransplantation byter man inte ut hela hjärtat utan endast de båda kamrarna, klaffarna mellan förmaken och kamrarna samt förmaken.

Historiens första kända, men bara delvis lyckade, hjärttransplantation utfördes den 2-3 december 1967 mellan klockan 24.00 och 05.00 på sjukhuset Groote Schuur i Kapstaden, Sydafrika. Patient var den 55-årige och svårt hjärtsjuke Louis Washkansky, vars nya hjärta kom från en 24-årig kvinna som omkommit i en bilolycka. Washkansky överlevde i 18 dagar.

Läkarteamet leddes av professor Christiaan Barnard, som den 2 januari året därpå lyckades med att operera den 58-årige tandläkaren Philip Blaiberg på samma sjukhus.

Själva operationstekniken och framför allt metoden att förhindra avstötning (rejektion) av det transplanterade hjärtat hade utarbetats av Norman Shumway (1923–2006) och dennes medarbetare vid Stanfordsjukhuset i Kalifornien.

Källor[redigera | redigera wikitext]