Home on the Range

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Home on the Range
OriginalspråkEngelska
KompositörDaniel E. Kelley
TextförfattareBrewster Higley VI
ÖvrigtKansas delstatssång
För filmen, se Kogänget.

Home on the Range är en sång som fungerar som delstatssång för delstaten Kansas i USA. Texten skrevs i början av 1870-talet av Brewster Higley VI i Smith County, Kansas som en dikt vid namn "My Western Home". Den publicerades första gången i december 1873 i tidningen Smith County Pioneer som "Oh, Give Me a Home Where the Buffalo Roam.". Musiken skrevs av hans vän Daniel E. Kelley. Higleys originaltext är lik den som senare kommit att användas, men inte identisk. Den användes av bosättare, cowboys och andra som spreds över USA i olika former. I början av 1900-talet arrangerades den av kompositören David Guion (1892-1981) från Texas som ofta anges som kompositör. Den antogs officiellt som Kansas delstatssång den 30 juni 1947, och anses ofta som inofficiell sång för den amerikanska västern.

"Home on the Range" framförs ofta i program och konserter med USA-fosterländska låtar, och används ibland i filmer. Bland annat förekommer den i filmen Villervallavillan från 1948 (sjungen av Cary Grant och Myrna Loy), musikalen Milda makter från 1967, filmen Where the Buffalo Roam från 1980 (sjungen av Neil Young vid inledningen), och den tecknade Looney Tunes-kortfilmen Claws for Alarm från 1954 (sjungen av Pelle Pigg).

1966 blev den en schlager i Norge med sångerskan Kirsti Sparboe till Arne Bendiksens norska text. Den fick då namnet Hjem.[1] Det har också skrivits en svensk text på låten av Sven-Olof Sandberg, "Hem, hem till mitt land".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norske grupper singler Arkiverad 19 december 2010 hämtat från the Wayback Machine.