Homer's Odyssey

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Homer's Odyssey
Avsnitt av Simpsons
Avsnittsnummer Säsong 1
Avsnitt 3
Regissör Wes Archer
Manus Jay Kogen &
Wallace Wolodarsky
Produktionskod 7G03
Originalvisning 21 januari,
1990[1]
Show runner(s) James L. Brooks
Matt Groening
Sam Simon
Svarta tavlan I will not skateboard in the halls. (Ungefär: Jag ska inte åka skateboard i korridorerna.)
Couch gag Familjen springer och sätter sig i soffan, då krossas den.
DVD kommentarer Matt Groening
Wes Archer
Jay Kogen
Wallace Wolodarsky
Avsnitt ur säsong 1
17 december 198913 maj 1990
 1. Simpsons Roasting on an Open Fire
 2. Bart the Genius
 3. Homer's Odyssey
 4. There's No Disgrace Like Home
 5. Bart the General
 6. Moaning Lisa
 7. The Call of the Simpsons
 8. The Telltale Head
 9. Life on the Fast Lane
 10. Homer's Night Out
 11. The Crepes of Wrath
 12. Krusty Gets Busted
 13. Some Enchanted Evening
Säsonger
1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10
11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23

Homer's Odyssey är det tredje avsnittet från den första säsongen av den amerikanska tv-serien The Simpsons. Det sändes i amerikansk tv för första gången 21 januari 1990. I detta avsnitt blir Homer Simpson en kämpe för Springfields invånares säkerhet. Det är också i detta avsnitt som Homer får sitt nya jobb som kärnkraftverkets säkerhetsinspektör, ett jobb han innehaft sedan dess. Det var det första Simpsonsmanuset som färdigställdes, men själva avsnittet blev det tredje att produceras.[2]

Sammanfattning av avsnittet[redigera | redigera wikitext]

Efter att Homer har blivit sparkad från kärnkraftverket på grund av oaktsamhet, blir han istället säkerhetsinspektör. Han ställs sedan inför ett samvetskval när hans före detta chef försöker få tillbaka honom genom en löneförhöjning.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bart Simpsons klass åker på utflykt till Springfields kärnkraftverk, vilket leder till att Homer ställer till med en olycka och får sparken. Han misslyckas med att få tag på ett nytt jobb, och försöker begå självmord, men familjen hindrar honom. I samma stund blir de nästan påkörda av en bil i en vägkorsning, och Homer inser att han inte bara måste skydda sin familj utan hela staden. I Springfields stadshus lyckas Homer få igenom ett krav att det ska sättas upp en stoppskylt i den farliga korsningen. Stärkt av framgången börjar Homer sätta upp fler trafikskyltar som "farthinder" och "signalera före". Han tröttnar dock snart på att bara arbeta för trafiksäkerheten, och försöker istället få Springfields kärnkraftverk nedlagt. Kärnkraftverkets chef, Mr. Burns, blir nervös och erbjuder Homer jobb som säkerhetsinspektör, med en rejäl löneförhöjning. Efter lång tvekan går Homer med på det, och går ut på kärnkraftverkets tak för att berätta nyheten för sin stora supportergrupp som väntar nedanför. Han säger att han inte längre kan arbeta för folkets säkerhet, utan ber dem fortsätta själva medan han tar hand om kärnkraftverket. När folkmassan börjar applådera börjar han hoppa på takkanten, tappar balansen och faller, men människorna fångar upp honom och bär jublande iväg med honom.

Produktionen[redigera | redigera wikitext]

Mr. Burns assistent Waylon Smithers blev av ett misstag animerad som mörkhyad av färgstylisten Gyorgi Peluci. David Silverman har påstått att Smithers alltid var menad som "Mr. Burns vita smickrare",[3] och att seriens medarbetare tyckte det "skulle vara en dålig idé att ha en mörk underhuggare" så de bytte hudfärg på honom till nästa avsnitt.[4] Det är i detta avsnitt som Homer får jobbet som kärnkraftverkets säkerhetsinspektör, men hans tidigare arbetsuppgifter där är okänt, han kallar dock sig själv för "technical supervisor" (teknisk förman). Han anställdes som en del i "Project Bootstrap", ett påhittat regeringsprogram avsett att få sätta icke utbildade i arbete, genomfört av Fordadministrationen. Blinky, den treögda fisken, glimtar till en kort stund, men skulle få en betydligt större roll i det senare avsnittet "Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish".

Debuter[redigera | redigera wikitext]

Figurer vilka gör sina första framträdanden i "Homer's Odyssey" är:

Kulturella referenser[redigera | redigera wikitext]

Avsnittets namn kommer från den grekiska eposet Odysséen, skenbarligen skriven av poeten Homeros (se länk för debatten om denna poets existens och identitet). På skolbussen tvingas Bart sjunga "John Henry was a Steel Driving Man" eftersom han var för högljudd.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Warren Martyn och Adrian Wood, författarna till boken I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide, tyckte att "the story rather fizzles out at the end, but there are many good moments, especially in the power plant".

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "Homer's Odyssey" The Simpsons.com
 2. ^ Kogen, Jay (2001). The Simpsons season 1 DVD commentary for the episode "Homer's Odyssey". [DVD]. 20th Century Fox 
 3. ^ ”Background Guide to The Simpsons”. Hurtwood Media. 1 september 2002. Arkiverad från originalet den 26 januari 2005. https://web.archive.org/web/20050126165556/http://www.hurtwoodmedia.com/mckenzie/pdf/simpsons.pdf. Läst 25 oktober 2007. 
 4. ^ Joe Rhodes (2000-10-21). ”Flash! 24 Simpsons Stars Reveal Themselves”. TV Guide. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]