Homosexualitet och islam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Homosexualitet inom islam har generellt sett låg acceptans men har börjat tillåtas enligt lag i flera muslimska länder. Enligt FN Konventionen om mänskliga rättigheter så är diskriminering av homosexuella brott mot mänskliga rättigheter.[1] Flera förklaringar till detta förekommer i debatten: Islam betonar själslig styrka genom renhet till kropp och tanke, för att inte riskera utomäktenskapliga relationer – med liknande argument som 1600-talets puritanism och pietism i västvärlden. Islam framhåller visserligen att sexuell tillfredsställelse är ett mänskligt behov, även inom homosexuellt äktenskap. Islamvärlden påverkades sent av modernismen. Konservativa värderingar är vanliga i islamiska länder och härrör bland annat från Mellanösterns stamkulturer och från antikolonialt motstånd till västerländska idéer, inklusive mänskliga rättigheter. Under de senaste decennierna har det dessutom blivit allt mer vanligt med fundamentalism (strävan att återgå till Islams medeltida ursprung), men då menar man såsom det beskrivs i Koranen och haditherna, och tar inte hänsyn till berättelser om homosexualitet i muslimvärlden i annan medeltida litteratur. Många gör bokstavliga tolkningar av Koranen (som berör homosexualitet i versarna 29:29 och 26:165 i berättelsen om profeten Lut i Sodom och Gomorra) och haditherna.

En hypotes är att det starka motståndet mot homosexualitet förorsakas av att mannen och kvinnan har olika roller inom islam. Inom familjen råder en hierarki och det finns en patriarkal ordning. Eftersom mannen är överordnad kvinnan och det inte kan vara vice versa, blir det desto svårare med förståelsen för homosexuella par då det anses vara en omöjlighet att en kvinna kan ta rollen över en annan kvinna och inte heller en man över en annan man[källa behövs].

Emellertid finns acceptans för homosexualitet bland liberala muslimer som tolkar in frihet och mänskliga rättigheter inom islam i Koranens grundläggande budskap, och menar att moderniteten innebär möjligheter för den islamiska världen att utvecklas mot islams vision om rättvisa och jämlikhet. Haditherna och Koranen fördömer homosexualitet, men liberala muslimer gör omtolkningar av Koranen, och accepterar inte hadither som helig skrift.

Lagstöd i dagens muslimvärld[redigera | redigera wikitext]

Sexuella relationer mellan homosexuella är lagligt i tjugotvå stater och områden med en muslimsk majoritetsbefolkning. Merparten av dessa stater och områden har en sekulär lagstiftning. En del av staterna har skrivit på internationella konventioner om mänskliga rättigheter. I följande stater och områden med muslimsk majoritetsbefolkning är sexuella relationer mellan homosexuella ej förbjudna i lag: Abchazien, Albanien, Azerbajdzjan, Bahrain, Bosnien och Hercegovina, Burkina Faso, Tchad, Djibouti, Guinea-Bissau, Irak, Elfenbenskusten, Jordanien, Kazakstan, Kosovo, Kirgizistan, Mali, Niger, Nordcypern, Tadzjikistan, Turkiet, Västbanken (staten Palestina) och största delen av Indonesien. I länder som Albanien, Libanon och Turkiet har det dessutom förekommit diskussioner om att legalisera samkönade äktenskap.

Homosexuella relationer mellan kvinnor är lagliga i Kuwait, men homosexuella handlingar mellan män är olagliga. I Somalia är homosexuell aktivitet förbjudet, och i Afghanistan, Brunei, Iran, Mauretanien, Nigeria, Saudiarabien, Sudan och Jemen, är det dessutom belagt med dödsstraff, vilket bryter mot FN Konventionen om mänskliga rättigheter.

Historisk förekomst[redigera | redigera wikitext]

I islamisk poesi och annan litteratur från medeltiden finns homoerotiska teman och belägg för att människor med samma kön har åtrått varandra och haft sexuell aktivitet. Litteraturen är dessutom skriven av respektabla samhällsmedborgare, religiösa skolor och den utbildade eliten i den dåvarande islamiska civilisationen. Emellertid finns det endast lite beskrivet om kvinnlig homosexualitet. Vissa muslimer känner dock inte till detta, utan betraktar homosexualitet som ett nytt och västerländskt fenomen och att det är oislamiskt. Andra hävdar till och med att det inte finns homosexuella individer i muslimska länder.[2]

Bland västvärldens muslimer[redigera | redigera wikitext]

Homosexualitet är lagligt i EU[3] och USA[4], och diskriminering av homosexuella är inte tillåten i västvärlden. Men bland konservativa muslimer accepteras inte homosexualitet. I Sverige har homosexuella vittnat om diskriminering.

Fransk-algeriske imamen Ludovic-Mohamed Zahed öppnade 2012 en moské i Paris som välkomnar hbt-personer.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”FN:s konventioner om Mänskliga rättigheter”. http://www.manskligarattigheter.se/dm3/file_archive/060621/9649d2011fd4f5bb858acf1419189c67/konventionstexter_pdfversion.pdf. Läst 30 januari 2016. 
  2. ^ Kecia Ali i ”Sexual Ethics and Islam (2006)”
  3. ^ ”Ny lag mot diskriminering ger bättre skydd mot att bli annorlunda eller orättvist behandlad”. http://www.manskligarattigheter.se/dm3/file_archive/030624/68bee1d902668a8eb3940387fc882528/FaktaJu_0312ll%20diskriminering%20l%C3%A4ttl%C3%A4st%20svenska.pdf. Läst 31 januari 2016. 
  4. ^ ”USA: Seger för homosexuella par”. svt.se. http://www.svt.se/nyheter/fdf. Läst 31 januari 2016. 
  5. ^ "Islam är en frigörande religion" - DN.SE” (på sv-se). DN.SE. 25 juli 2013. http://www.dn.se/insidan/islam-ar-en-frigorande-religion/. Läst 16 september 2017. 


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, LGBT in Islam, 3 mars 2015.