Honguedosundet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Honguedosundet (engelska: Honguedo Strait; franska: Detroit d'Honguedo) är ett sund i östra Québec, Kanada, som flyter mellan Anticosti Island och Gaspéhalvön. Det är en av två utlopp i Saint Lawrencefloden i dess mynning, Saint Lawrenceviken. Den andra är Jacques Cartier-sundet på norra sidan av Anticosti Island.

Honguedosundet är cirka 70 kilometer brett på det smalaste stället.

Namnet Honguedo dök först upp i rapporterna från Jacques Cartier 1535-1536. På 1500-talet var det känt som Saint-Pierre-sundet, speciellt på kartor av Gerardus Mercator (1569) och Cornelius Wytfliet (1597). Honguedo kom inte i bruk förrän på 1900-talet och 1934 antog Québecs geografiska styrelse officiellt namnet för att fira 400-årsjubileumet av Jacques Cartiers ankomst i Nordamerika. Ändå är ursprunget till namnet oklart. Det kan härröra från mi'kmaq-ordet för "mötesplats", eller från det irokesiska ordet hehonguesto, vilket betyder "ens egna näsa".[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Détroit d'Honguedo” (på franska). Commission de toponymie du Québec. http://www.toponymie.gouv.qc.ca/ct/ToposWeb/fiche.aspx?no_seq=28928. Läst 5 november 2010.